Ugrás a tartalomra

Fennállásának 50. évfordulóját ünnepli a kispiaci Jókai Mór Művelődési Egyesület (videó)

2016.10.30
08:47
Kettős jubileumot ünnepel a kispiaci Jókai Mór Művelődési Egyesület, amelyet 50 éve, 1966
Kettős jubileumot ünnepel a kispiaci Jókai Mór Művelődési Egyesület, amelyet 50 éve, 1966. október 29-én alapítottak meg a faluban, a kereteiben működő Rozmaring Népdalkör pedig most 20 esztendős. A pénteki ünnepi műsorban a helyi óvodások, a zeneiskolások, a modern táncosok és a népdalkör is közönség elé lépett valamint levetítették az egyesület, illetve a népdalkör múltjáról készült kisfilmet. A kispiaci művelődési élet az egyesület megalakulásától jóval korábbra, a negyvenes évekre datálódik, amikor tanítók, sőt lelkészek és kántorok is bekapcsolódtak annak szervezésébe. Az első évtizedekben a Jókait elsősorban színtársulatáról ismerték - mondta Sárkány Dóra, a Jókai Mór Művelődési Egyesület elnöke. „Mielőtt a Kultúrotthon felépült volna, ami szintén a 60-as években volt, már a műkedvelők munkája megindult. Különböző színdarabokat rendeztek, a rendezők sorra a tanítók közül kerültek ki.” A szombati X. Dallal a barátágért nemzetközi népzenei találkozón az ünnepelt Rozmaring Népdalkör mellett községi és magyarországi népdalkórusok és citerazenekarok léptek színpadra. Az ünnepelteket és a megjelent vendégeket köszöntötte Nyilas Mihály tartományi nemzeti közösségi titkár és Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere is. A Rozmaring Népdalkör ma már, több mint 350 hazai és külföldi fellépéssel és elismerések sokaságával a háta mögött, a Jókai legaktívabb csoportja. Kovács Mária, a Rozmaring Népdalkör vezetője: „Volt leánykórusunk is, nagyon szép hangúakkal, de a középiskola elvitte őket sokfelé. Igazából még nem találtuk meg azokat a jó hangúakat, az majd az iskola dolga lesz, hogy felfedezze esetleg akik velünk együtt szeretnének énekelni vagy akár külön csoportban is, tehát az nem baj, ha nem velünk énekelnek idősekkel.”



A jubileumra új köntösbe öltözött az egyesület otthona. A Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi-Nemzeti Közösségi Titkárság támogatásából befejezték az épület külső felújítását. Nyilas Mihály, tartományi oktatási titkár: „Ez a 970 ezer dinár a homlokzat felújítására, a hőszigetelésre, ablak- és ajtócserére volt elég, és persze a jövőben is számíthat a tartomány segítségére az egyesület. A tetőt kell még felújítani és az épület belsejét kell még minél előbb felújítani.” A művelődési egyesület ünnepi rendezvénysorozata vasárnap a Gyermekcsoportok ötödik néptánctalálkozójával zárul.
Kispiac
Jókai Mór ME
Rozmaring Népdalkör

Most

11:40, Frissítve: 11:54

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.
07:46, Frissítve: 07:53

Húsvét másnapját ünneplik az ortodox hívek

Az ortodox húsvéthétfőhöz Szerbiában számos népszokás kötődik. Egyes szokások a mai napig fennmaradtak eredeti formájukban, mások ugyanakkor módosultak, vagy teljesen a feledésbe merültek az ortodox hívek körében.
07:38, Frissítve: 08:13

Ma van Đurđevdan

A Gergely naptár szerint április 24-én, a Juliánusz naptár szerint május 6-án van Szent György napja.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.