Ugrás a tartalomra

Forgás, csattogás, fütyülés, dobbantás - egy igazi néptáncverseny

2021.11.13
19:15
2021.11.14
07:06
Forrás
Pannon RTV
Közel hatvan fiatal tehetség lépett fel a Szabadkai Gyermekszínház színpadán az idei Vajdasági Gyermek- és Ifjúsági Szólótáncversenyen.

A versenyzők nagy izgalommal, de annál nagyobb magabiztossággal léptek a zsűri és a közönség elé. Varró Tódor Óbecséről érkezett, hogy szerencsét próbáljon nyolcéves tánctudásával. „Ez a nyolcadik évem, amit táncolok a Petrence táncegyüttesben. Idén bácskai Tisza-menti táncokat táncoltunk és most szólóval próbálkozok. Szerintem egy nagyon izgalmas verseny, elég jó és neves táncosok vannak itt.”

Lajkó Léda párjával közösen állította össze a koreográfiát. A versenyen vajdaszentiványi táncokkal próbáltak jó pontokat szerezni a zsűrinél. „Most egy kicsit szabad kezet adtak a koreográfia és a folyamatok elkészítésében. A párommal, Pesti Bencével ketten állítottuk össze az egészet. Szerintem jól sikerült.”

Módos Máté már tavaly is a zsűri soraiban ült. Idén párjával ketten értékelték a fiatal versenyzők tánctudását. „Három besorolás van: arany, ezüst és bronz. Ezt a metódust fogjuk követni idén is. A kiemelt táncosok aranyminősítést kaphatnak. A tánc, előadói képesség, a zenéhez való illeszkedés. Tehát minden-minden, ami egy ilyen színpadi, néptáncbemutatóhoz szükséges.”

Tavaly a járványhelyzet miatt online zajlott a verseny, idén azonban újra a hagyományos módon tartották meg. Brezovszki Roland, művészeti vezető, Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület, Szabadka: „Nagyon nagy létszámban, nagyon sok műsorszámot szoktunk ezen a versenyen látni. az idén látszik a járvány hatása. Közel hatvan versenyző lesz a műsoron. Nagyon örülünk neki, hogy nem csak Szabadka környékéről, hanem Kishegyesről, a Tisza mentéről, Zentáról érkeztek versenyzők.”

A táncverseny célja, hogy elmélyítse a Kárpát-medence magyar néptánc kultúráját a fiatalokban és új tánctechnikákat ismerhessenek meg, akár improvizálva is. Az esemény kreatív műhelymunkával és kézműves kiállítással zárult.

hagyomány
néptánc
népz
táncverseny

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.