Ugrás a tartalomra

A hétvégén Folk Music Fest

2022.05.25
14:15
2022.05.25
16:34
Forrás
Pannon RTV
Május 27-én és 28-án tartják a nyolcadik Folk Music Fest népzenei fesztivált a Palicsi Vigadó teraszán. Pénteken a Juhász zenekar nyitja meg a koncertsorozatot, szombaton délután fiatal népzenei együttesek fellépésével folytatódik a rendezvény.

Az érdeklődőket a szervezők különféle kísérő programokkal várják. A fesztivált az Ethnokor zenekar koncertje zárja.

Bakos Árpád két évvel ezelőtt már fellépett a Folk Music népzenei fesztiválon. Akkor kettesben játszottak Miroslav Jovančićtyal, most szombaton viszont négy zenésszel lép színpadra az Ethnokor zenekar. Bakos Árpád, a zenekar vezetője kiemelte, Észak-Bácska olyan választóvonalon van, ahol találkozik a közép-európai hangzás a balkánival, és ez tetten érhető a formáció zenéjében is.

„Nem akarunk mindenképpen olyan zenét játszani, ami megegyezik a felnyújtott anyaggal. Állandóan hozzányúlunk, valamiféle formában átdolgozzuk, és saját zenei világunkra, saját ízlés- és stílusvilágukra próbáljuk ezt ráhúzni, de akkor azért mindig jelentkeznek ezek a fajta balkáni ritmus, illetve melódiafoszlányok ezekben a zenei idézetekben.”

Pénteken a hivatalos megnyitó után a Juhász zenekar lép elsőként színpadra, majd utánuk az adai Czéczó tamburazenekar következik, amely a Tisza-mente hagyományait ápolja. Muzsikájuk nem csak a magyar népzenét, hanem más ott élő népek zenéjét is közvetíti. A házigazda Juhász zenekarhoz ezúttal két népdalénekes is csatlakozik.

Juhász Gábor, a fesztivál szervezője: „Két évvel ezelőtt volt húszéves a Juhász zenekar, és ehhez jött most hozzá két kiváló népdalénekes Szabó Kocsis Zsuzsanna és Csizmadia Anna. Vajdasági származású énekesek, mégis elsősorban Magyarországon futottak be kiváló népdalénekesi karriert. Annát a Felszállott a pávából és rengeteg más műsorból, koncertről ismerheti a közönség, Szabó Kocsis Zsuzsanna pedig a Csík zenekar frontemberével, Csík Jánossal lép fel az utóbbi években.”

Szombaton délután kiváló vajdasági fiatal népzenei együttesek fognak fellépni. A szervező kiemelte, a Folk Music Festnek nagyon fontos küldetése, hogy felfedezze a fiatal tehetségeket. A kétnapos programsorozat alatt népművészeti kiállítás, kézműves foglalkozások, népzenei és néptánc foglalkozások is várják a látogatókat.

Folk Music Fest
Juhász Gábor
Bakos Árpád

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.