Ugrás a tartalomra

Hős Rákóczi népe, Kuruczok előre!

2019.06.22
14:31
2024.03.19
08:36
Forrás
Pannon RTV
II. Rákóczi Ferenc emlékestet tartottak Zentán Hős Rákóczi népe, Kuruczok előre címmel. A szervező a Rákóczi Szövetség Zentai Ifjúsági Szervezete volt.

Az emlékesten először a Himnusz, majd a Rákóczi-induló csendült fel. A rendezvényen zentai, Zenta községbeli és a környező települések egyesületei képviseltették magukat a Művelődési Ház színpadán. A kevii Móra István Művelődési Egyesületből a Bazsarózsa asszonykórus és a Jóbarátok tamburazenekar lépett színre. Horgosi népdalokkal kedveskedtek a közönségnek - mondja Perpauer Mária, az egyesület tagja.


Néptáncosok, sőt még mesemondó is színesítette az estét. Ezen kívül a Délvidék egyetlen tárogatósának, Baráth Lászlónak a játékát is hallgathatta a közönség. A zenész külön készült az estére, ugyanis Rákóczi kedvenc dalát kutatta fel Bihari Lajos gyűjteményéből. A híres prímásunk által lejegyzett nóta az emlékest egyik különlegessége volt.

II. Rákóczi Ferenc személye a magyarság történelmében kiemelkedő, ugyanis a nevéről elnevezett szabadságharc az oszmán uralom alól felszabaduló Magyarország első jelentős megmozdulása volt a Habsburg abszolutizmus ellen - emelte ki az eseményen Homolya Ákos, a Zentai Rákóczi Ifjúsági Szervezet elnöke. „Mindenféleképpen pozitívumként kell, hogy tekintsünk rá, történelmi szerepére, jelentőségére. A jelenben is érezzük az összetartozás, a magyarságtudatunk erősítésének fontosságát. A Rákóczi Szövetség, illetve magának Rákóczi Ferencnek a tevékenysége egyaránt példaértékű számunkra.”

A Magyar Országgyűlés 2019-et II. Rákóczi Ferenc emlékévnek nyilvánította. Ennek keretében valósult meg a Hős Rákóczi népe, Kuruczok előre című rendezvény is.

Rákóczi Ferenc
emlékest
Zenta

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.