Ugrás a tartalomra

Indul a Szarajevói Filmfesztivál

2021.08.13
20:15
Forrás
MTI
A koronavírus-járvánnyal foglalkozó és a pandémia idején készült filmekkel nyit a Szarajevói Filmfesztivál - közölte a boszniai sajtó.

Az augusztus 20-án záruló rendezvényt az Oscar-díjas boszniai rendező, Danis Tanović legújabb filmje, a Tíz csevapcsicsa fél lepényben (Deset u pola) nyitja. A komédia két csevapcsicsasütőt mutat be, akik barátok voltak, ám a járvány miatt kialakult helyzetben riválisokká váltak és nem találják a helyüket.

A levelek a világ végeiről (Letters from the Ends of the World) a szarajevói Tarr Béla Filmműhely végzőseinek alkotásait gyűjti össze. A 14 kisfilm a járvány elején készült a készítők otthonaiban.

A Szarajevói Filmfesztiválon összesen 84 film versenyzik négy kategóriában a Szarajevó Szíve elnevezésű fődíjért.

A Szarajevói Filmfesztiválon több magyar filmet is vetítenek. Az egészestés filmek versenyprogramjában lesz látható Grosan Cristina A legjobb dolgokon bőgni kell című alkotása, míg a dokumentumfilmek versenykategóriában Kőrösi Máté Dívák című filmjét vetítik. Diákfilm kategóriában három magyar alkotást is láthatnak a nézők, Rudolf Olivér Fonica M-120 című filmje, Bíró Bálint Félhomálya, valamint Szakály Réka Anna Reduction című kisfilmje is versenybe száll a kategória fődíjáért. Versenyprogramon kívül vetítik még Mundruczó Kornél legújabb moziját, az Evolúciót, Nagy Dénes Természetes fény című filmjét, valamint Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című sikerfilmjét.

A tavalyi évben a járvány miatt a fesztivált online formában szervezték meg, az idei évben pedig a vetítéseket élőben, főként szabadtéren szervezik meg a közönség számára, a szakmai beszélgetések és a műhelymunkák viszont ezúttal is a virtuális térben zajlanak majd.

A tiszteletbeli Szarajevó Szíve díjat az idén Wim Wenders német rendező veheti át.

Szarajevói Filmfesztivál
film
filmfesztivál

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.