Ugrás a tartalomra

Indul a Szarajevói Filmfesztivál

2021.08.13
20:15
Forrás
MTI
A koronavírus-járvánnyal foglalkozó és a pandémia idején készült filmekkel nyit a Szarajevói Filmfesztivál - közölte a boszniai sajtó.

Az augusztus 20-án záruló rendezvényt az Oscar-díjas boszniai rendező, Danis Tanović legújabb filmje, a Tíz csevapcsicsa fél lepényben (Deset u pola) nyitja. A komédia két csevapcsicsasütőt mutat be, akik barátok voltak, ám a járvány miatt kialakult helyzetben riválisokká váltak és nem találják a helyüket.

A levelek a világ végeiről (Letters from the Ends of the World) a szarajevói Tarr Béla Filmműhely végzőseinek alkotásait gyűjti össze. A 14 kisfilm a járvány elején készült a készítők otthonaiban.

A Szarajevói Filmfesztiválon összesen 84 film versenyzik négy kategóriában a Szarajevó Szíve elnevezésű fődíjért.

A Szarajevói Filmfesztiválon több magyar filmet is vetítenek. Az egészestés filmek versenyprogramjában lesz látható Grosan Cristina A legjobb dolgokon bőgni kell című alkotása, míg a dokumentumfilmek versenykategóriában Kőrösi Máté Dívák című filmjét vetítik. Diákfilm kategóriában három magyar alkotást is láthatnak a nézők, Rudolf Olivér Fonica M-120 című filmje, Bíró Bálint Félhomálya, valamint Szakály Réka Anna Reduction című kisfilmje is versenybe száll a kategória fődíjáért. Versenyprogramon kívül vetítik még Mundruczó Kornél legújabb moziját, az Evolúciót, Nagy Dénes Természetes fény című filmjét, valamint Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című sikerfilmjét.

A tavalyi évben a járvány miatt a fesztivált online formában szervezték meg, az idei évben pedig a vetítéseket élőben, főként szabadtéren szervezik meg a közönség számára, a szakmai beszélgetések és a műhelymunkák viszont ezúttal is a virtuális térben zajlanak majd.

A tiszteletbeli Szarajevó Szíve díjat az idén Wim Wenders német rendező veheti át.

Szarajevói Filmfesztivál
film
filmfesztivál

Most

Népszerű