Ugrás a tartalomra

Jöjjenek divatba a csángók!

2018.12.17
04:35
2018.12.17
17:54
Forrás
Pannon RTV
Ezzel a mottóval indultak útra Moldvából a forrófalvi és magyarfalusi hagyományőrzők. Körútjukat a romániai Temesváron kezdték, majd Vajdaságba is ellátogattak.

Tóthfalusi látogatásuk után vasárnap este a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület vendégei voltak. A hagyományőrző csoportot Antal Vajda-János hozta létre azzal a céllal, hogy átmentsék a jövő generációinak azt az ősi magyar kultúrát, ami az utóbbi időkben nagy veszélybe került. A csángó hagyatékot népszerűsítő programot a Moldvai Csángó Magyar Szövetség, a Romániai Magyar Pedagógusszövetség, a Bethlen Gábor Alap, valamint Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

Antal Vajda-János, vezető, Forrófalvi Főnix Kulturális Egyesület, Románia: „Nem lehetett magyarul beszélni, aki beszélt megbüntették. De hála Istennek, hogy megfordult a világ, változott a politika, most egy kis szabadságban vagyunk. Így 1992-ben Moldovában megindult a magyar oktatás. Van két intézmény, aki vezeti ezt a programot. Ha a hagyományőrzési programról beszélünk, van a Moldvai Csángó Magyar Szövetség, aki vezeti ezt a programot, nagyon jól. A magyar oktatást vezeti, szervezi és vezeti, a Romániai Magyar Pedagógusszövetség.”

moldvai csángók
Temerin

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.