Ugrás a tartalomra
Tanjug/Photo by Joel C Ryan/Invision/AP

A Joker nyerte az Arany Oroszlánt

2019-09-08
12:38
2019-09-08
15:37
Forrás
Origo.hu, hvg.hu
Todd Phillips Joker című filmje nyerte a 76. Velencei Filmfesztivál versenyprogramjának fődíját, azaz az Arany Oroszlánt.

A fődíjas alkotás a Batman-képregények főgonoszának az eredettörténete, a főszerepet játszó Joaquin Phoenix pedig a kritikusok szerint élete egyik legjobb alakítását nyújtotta benne.

A második legrangosabb velencei elismerést, a zsűri nagydíját Roman Polanski An Officer and a Spycímű alkotása nyerte el. Polanski a film címét Émile Zola azonos témájú regényétől, amely a Dreyfus-ügyről szól, kölcsönözte.

A legjobb színésznőnek járó díjat (Voli Cup) a francia Ariane Ascaride kapta a szintén francia Robert Guediguian által rendezett Gloria Mundi című filmben játszott szerepéért.

A legjobb színésznek járó Volpi Cupot az olasz Luca Marinellinek ítélték oda a Martin Eden című Jack London-adaptációban alakított szerepért. A rendező az olasz Pietro Marcello volt.

A zsűri különdíját Franco Maresco olasz rendező szatirikus dokumentumfilmje (A maffia már nem az, ami volt régen) kapta meg.

A legjobb rendező a svéd Roy Andersson lett A végtelenségről című novellasorozatáért.

A legjobb forgatókönyvnek járó díjat a kínai Yonfan érdemelte ki a Cherry Lane, 7-es szám című romantikus regényfeldolgozásáért, amely a 60-as évek Hongkongjában játszódik.

Versenyen kívül, a Sconfini szekcióban kapta meg a legjobb filmért járó díjat Nate Parker American Skin című filmje.

A szombaton véget ért fesztiválon - amely szeptember 4-én kezdődött - 21 film versenyzett a fődíjért.

arany oroszlán
Velencei filmfesztivál
Todd Phillips
River Phoenix
Roman Polanski

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.