Ugrás a tartalomra

Jól viselték magukat - Sikerrel zárult a délvidéki viseletkészítő tanfolyam

2020.07.16
21:42
2020.07.16
21:48
Forrás
Hagyományok Háza
Zentán szervezték meg második alkalommal a Hagyományok Háza Hálózat és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet viseletkészítő tanfolyamát. A 120 órás képzést tizennégy hallgató végezte el eredményesen.

„A tanfolyam tematikája állandó, de az oktatók – a hallgatók érdeklődési körének megfelelően – változtatnak a tananyagon, így a résztvevők idén többet foglalkoztak például a gyermekviseletekkel. A két tanfolyam mégis leginkább abban különbözött, hogy a rendkívüli helyzet miatt csak júliusban tudtuk megtartani a vizsgát és a vizsgamunkák bemutatása, azaz a kiállítás még várat magára.

Mindkét tanfolyamra túljelentkezés volt, végül a tavalyihoz hasonlóan 14 hallgató jutott el a záróvizsgáig. A képzés nagyon értékes és szerteágazó tudást adott a hallgatóknak, bővítette néprajzi ismereteiket, számos varrási technikát tanultak, fontos szakmai eseményekre juthattak el, s nem közömbös, hogy közösségé fejlődtek az együttlét során.

A kurzus sikerét jellemzi, hogy tanítványaink közül többen sikeresen minősíttették munkáikat a Hagyományok Háza népi iparművészeti zsűrizésén, jól szerepeltek a békéscsabai textiles konferencia pályázatán és azt is fontos kiemelnem, hogy – a megrendeléseiken keresztül – a mindennapi életben is kamatoztathatták a megszerzett tudást. Az oktatás tömbösített volt, havonta egyszer találkoztunk, március után az utolsó órákat már csak a világhálón keresztül tudtuk lebonyolítani. Szerencsére a záró szakasznál tartottunk, amikor bevezették a rendkívüli állapotot. A sikeres befejezés érdekében az utolsó darabok szabásmintáit, műveleti sorrendjét kellett elektronikusan eljuttatni a hallgatókhoz, akik – hogy ne érezzék a személyes találkozó hiányát – minden segítséget megkaptak az oktatóktól. Emberi tényezők is színesítették az együttlétet, a legörömtelibb momentum az egyik hallgatónk negyedik gyermekének születése volt.

A résztvevők szakmailag és személyesen is élvezték a tanfolyamot, a számos vélemény közül Hézső Ágnesét idézem:
A fiamra tökéletes az ing: Anya, ezt te varrtad? - kérdezi szeretettel a szemében. Anna lányom az öt számmal nagyobb ruhácskákat vette föl, leírhatatlan volt a szívemben az öröm, ahogyan forgott bennük. A tanfolyam során megismertem olyan idősebb, szeretetre méltó asszonyokat, akiktől élvezet volt tanulni, ellesni mesterfogásaikat, tapasztalataikat, hallgatni történeteiket...”

Hagyományok Háza
Vajdasági Magyar Művelődési Intézet

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.
19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.