Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Judaika – Tárlat a Szabadkai Városi Múzeumban

2022.10.24
19:00
2022.10.24
19:26
Forrás
Pannon RTV
Kezdetét vette az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál Szabadkán.

Egy héten át színes programokkal, kiállításokkal, előadásokkal és koncertekkel várják az érdeklődőket. A Szabadkai Városi Múzeumban megnyitották a november negyedikéig látogatható Judaika elnevezésű tárlatot, amely a belgrádi Zsidó Történeti Múzeum és a Szabadkai Zsidó Hitközség közreműködésével valósult meg. A judaika a mindennapi életben, a zsidó otthonok szertartásai során és a zsinagógák közösségi vallási életében használt tárgyak egységes megnevezése. A tárlaton kiállított tárgyakat kiváló mesteremberek készítették, ami a hétköznapi gyakorlatiasság mellett művészi értékkel is felruházza őket.

Kovács Róbert, titkár, Szabadkai Zsidó Hitközség: „Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a múzeum már sok éve nagyon jól együttműködik a Szabadkai Zsidó Hitközséggel. A másik dolog, ami nagy örömmel tölt el bennünket, hogy a Belgrádi Zsidó Történeti Múzeum van itt jelen, gyakorlatilag az egész kiállítás az ő tárgyaikra épül. Nagyon szívesen kölcsönadták nekünk. Ők már gyakorlatilag 10 éve nem rendelkeznek állandó kiállítással, most megmutathatják itt a tárgyaikat. Ami érdekes, hogy egy elfeledett, egy eltűnt zsidó hitközség, a Topolyai Zsidó Hitközség könyvei vannak itt, ezek mind az ő könyveik. Négyes felállásban vagyunk gyakorlatilag, Szabadka, Belgrád, Topolya és a Szabadkai Városi Múzeum mint helyszín.”

Szabadkai Városi Múzeum
Judaika
Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál

Most

16:49, Frissítve: 18:38

Gyerekfesztivál Magyarkanizsán

Több mint 300 gyerek vett részt a 15. Gyerekfesztiválon a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola szervezésében. A gyerekek több kategóriában léptek színpadra, de ez mellett barátkoztak és közös játékokban is részt vettek.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.