Ugrás a tartalomra

Judaika – Tárlat a Szabadkai Városi Múzeumban

2022.10.24
19:00
2022.10.24
19:26
Forrás
Pannon RTV
Kezdetét vette az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál Szabadkán.

Egy héten át színes programokkal, kiállításokkal, előadásokkal és koncertekkel várják az érdeklődőket. A Szabadkai Városi Múzeumban megnyitották a november negyedikéig látogatható Judaika elnevezésű tárlatot, amely a belgrádi Zsidó Történeti Múzeum és a Szabadkai Zsidó Hitközség közreműködésével valósult meg. A judaika a mindennapi életben, a zsidó otthonok szertartásai során és a zsinagógák közösségi vallási életében használt tárgyak egységes megnevezése. A tárlaton kiállított tárgyakat kiváló mesteremberek készítették, ami a hétköznapi gyakorlatiasság mellett művészi értékkel is felruházza őket.

Kovács Róbert, titkár, Szabadkai Zsidó Hitközség: „Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a múzeum már sok éve nagyon jól együttműködik a Szabadkai Zsidó Hitközséggel. A másik dolog, ami nagy örömmel tölt el bennünket, hogy a Belgrádi Zsidó Történeti Múzeum van itt jelen, gyakorlatilag az egész kiállítás az ő tárgyaikra épül. Nagyon szívesen kölcsönadták nekünk. Ők már gyakorlatilag 10 éve nem rendelkeznek állandó kiállítással, most megmutathatják itt a tárgyaikat. Ami érdekes, hogy egy elfeledett, egy eltűnt zsidó hitközség, a Topolyai Zsidó Hitközség könyvei vannak itt, ezek mind az ő könyveik. Négyes felállásban vagyunk gyakorlatilag, Szabadka, Belgrád, Topolya és a Szabadkai Városi Múzeum mint helyszín.”

Szabadkai Városi Múzeum
Judaika
Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál

Most

13:04

Nehézbombázót lőtt le Ukrajna

Ukrajna pénteken lelőtte az orosz légierő egyik Tupoljev Tu-22M szuperszonikus nehézbombázóját a dél-oroszországi Sztavropol régióban – közölte Kijev.
09:33, Frissítve: 09:38

Orbán Viktor: békepárti többség kell Európában!

Az európai parlamenti választáson a békepártiság és a háborúpártiság áll szemben egymással, és Európában békepárti többség kell - hangoztatta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, pénteken.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.