Ugrás a tartalomra

Kistordára két úton kell bemenni

2023.03.11
10:56
2023.03.11
16:31
Forrás
Pannon RTV
Bemutatták Mezei Zsuzsanna: Kistordára két úton kell bemenni – A tamburazene múltja és jelene Tordán című könyvét, valamint a Tordai tamburások CD-lemezt. A eseményt a tordai Művelődési Otthonban szervezték meg.

Torda igen jelentős zenei múlttal rendelkezik, a tamburazene például 100 éves múltra tekint vissza. Közismert zenekarok, zenészek öregbítették a település hírnevét. Ennek a gazdag zenei múltnak állít emléket Mezei Zsuzsanna: A kistordára két úton kell bemenni című könyve és a hozzá tartozó CD.

Mezei Zsuzsanna, a könyv szerzője és a Tordaiak Klubja elnöke: „Az 1890 évek zenekarára, zenekarairól is tudunk, és azokat is megemlítjük, tehát akik az első világháborúban még az Osztrák Magyar Monarchiában Torontál vármegyéből Temesvárig eljutottak, és a temesvári éttermekben muzsikáltak a tordai zenészek. Volt cimbalmosunk is, még a 60-as 70-es években, és még cimbalmos is tartozott a zenekarhoz, tehát nagyon érdekes részleteket tudunk meg a tordai zenekarok múltjáról, a tamburazenekarok múltjáról.”

Az, hogy van-e a tordai tamburazenének jövője, az utánpótlástól függ. A helyi fiatalok főként citerán vagy hegedűn játszanak, de a tambura is egyre népszerűbb. A könyvbemutatón Csernoh Viktor is fellépett, aki nagyapja nyomdokaiba lépve kezdett tamburázni.

Csernoh Viktor, Torda: „Nekem tetszik nagyon, öregapámmal zenéltünk, nekem ez a kedvencem, jobban szeretem a nótákat, mint amit a zeneiskolában kapunk fel.”

Az egykor 4-5 ezer lakost számláló Tordának anno 5 zenekara is volt. A tamburazenekarok sok éven át szórakoztatták a helyieket. A település közismert zenésze volt Matyis József. Elmondása szerint egy dolog jellemző a tordaiakra, ami a zenét illeti.

Matyis József, zenész, Torda: „Vannak ezek a hallgatónóták, amit a régi öreg zenészek egyszerűen csárdásba muzsikálták el. Ez csak Tordára jellemző, sehol máshol nincs. Én annak idején, míg aktívan muzsikáltam, én tudtam, ha én azt el kezdem muzsikálni, biztos felkelnek táncolni. Biztos, mert azt nagyon sokan szerették, és nagyon sokan, sőt a mai napig is tudom, hogy van egy pár személy, aki direkt ezt a fajta nótát, ezeket kedveli.”

A könyvbemutató szervezőinek elmondása szerint a Kistordára két úton kell bemenni című kiadvány és CD megjelentetésének célja, hogy ne merüljön feledésbe Torda 100 éves tamburazenei múltja.

Kistorda
Torda
Kistordára két úton kell bemenni
Tordai tamburások
Mezei Zsuzsanna

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.