Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Könyv a Dél-nyugat Bánságban élő székely-magyarokról

2019-03-25
16:28
2019-03-25
23:18
Forrás
Pannon RTV
Újabb könyv jelent meg a Dél-nyugat Bánságban élő székely-magyarokról, ez alkalommal szerb nyelven. A bemutatót a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületben tartották.

A könyv szerzője Kis Valéria, aki szerb nyelven írta meg népcsoportja történetét. A könyv bemutatóján, a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületben a kiadó Bánáti Tanulmányok Központja nevében Aleksandra Đurić-Milovanović méltatta a kötetet: „A könyv nagyon jó mindazoknak, akik szeretnék megismerni a székelyek történelmét, akik Dél-Bánátban, Pancsova környékén és a városban, Pancsován élnek. Egyrészt mert szerb nyelven íródott és egy szélesebb olvasóközönség számára elérhető, másrészt mert világos, érthető nyelven íródott.”

Kis Valéria már közel tíz éve Budapesten él és dolgozik. A könyv megjelenése szavai szerint annak is köszönhető, hogy olyan sokáig élt távol szülőhelyétől.

Kis Valéria, a könyv szerzője: „Nagyon gyakran volt arra példa, hogy ismerőseim, barátaim Pancsováról vagy Szerbiából feljöttek Budapestre és a séta közben felmerült a történelem és ők igazából nem tudták, hogy ki az a magyar nép, amely ott él velük. Ezért tartottam nagyon fontosnak, hogy az embereknek bemutassam, hogy milyen multikulturális környezetben élnek.”

Bemutatót terveznek még Versecen, Belgrádban és Budapesten is. A könyv kiadását Pancsova városa és a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület is támogatta.

Pancsova
székely-magyarok
Kis Valéria

Kapcsolódó tartalmak

Most

06:50, Frissítve: 07:34

Határinfó

Áramkimaradás miatt ideiglenesen szünetel a határforgalom-ellenőrzés kedden a Röszke Közúti Határátkelőhelyen.
23:22, Frissítve: 23:39

A kávé lehet az elhízás elleni harc kulcsa

A Nottinghami Egyetem tudósai felfedezték, hogy a kávé képes stimulálni az energiaégetésben szerepet játszó barna zsírszövetet, ami kulcsfontosságú lehet az elhízás és a cukorbetegség elleni harcban.
22:32, Frissítve: 22:40

Feltárják a waterlooi csatamező kórházát

A waterlooi csatamező tábori kórházát az európai szövetséges csapatokat vezető wellingtoni herceg hozott létre Mont-St-Jeanban. Feltételezik, hogy legalább hatezer sebesültet láttak el itt.

Népszerű