Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Könyv a Dél-nyugat Bánságban élő székely-magyarokról

2019-03-25
16:28
2019-03-25
23:18
Forrás
Pannon RTV
Újabb könyv jelent meg a Dél-nyugat Bánságban élő székely-magyarokról, ez alkalommal szerb nyelven. A bemutatót a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületben tartották.

A könyv szerzője Kis Valéria, aki szerb nyelven írta meg népcsoportja történetét. A könyv bemutatóján, a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületben a kiadó Bánáti Tanulmányok Központja nevében Aleksandra Đurić-Milovanović méltatta a kötetet: „A könyv nagyon jó mindazoknak, akik szeretnék megismerni a székelyek történelmét, akik Dél-Bánátban, Pancsova környékén és a városban, Pancsován élnek. Egyrészt mert szerb nyelven íródott és egy szélesebb olvasóközönség számára elérhető, másrészt mert világos, érthető nyelven íródott.”

Kis Valéria már közel tíz éve Budapesten él és dolgozik. A könyv megjelenése szavai szerint annak is köszönhető, hogy olyan sokáig élt távol szülőhelyétől.

Kis Valéria, a könyv szerzője: „Nagyon gyakran volt arra példa, hogy ismerőseim, barátaim Pancsováról vagy Szerbiából feljöttek Budapestre és a séta közben felmerült a történelem és ők igazából nem tudták, hogy ki az a magyar nép, amely ott él velük. Ezért tartottam nagyon fontosnak, hogy az embereknek bemutassam, hogy milyen multikulturális környezetben élnek.”

Bemutatót terveznek még Versecen, Belgrádban és Budapesten is. A könyv kiadását Pancsova városa és a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület is támogatta.

Pancsova
székely-magyarok
Kis Valéria

Most

23:10

Vasárnap elnököt választ Ukrajna

Az ukrán elnökválasztás második fordulójában végleg eldől, marad-e az ország államfője Petro Porosenko, vagy átveszi a helyét Volodimir Zelenszkij, a humorista-színész-producer elnökjelölt.
16:59, Frissítve: 19:13

Szép időnk lesz húsvétkor

Kellemes tavaszi időre van kilátás a húsvéti időszakban. A többfelé kialakuló felhőzet időnként megzavarhatja a napsütést. Lehűlés a következő napokban sem várható.

Népszerű

Holttestet találtak a Tiszában

Megtalálták annak a 62 éves férfinek a holtestét a Tiszában Adorjánnál, aki március 24-én tűnt el Törökkanizsán.