Ugrás a tartalomra

Könyv a Dél-nyugat Bánságban élő székely-magyarokról

2019.03.25
16:28
2019.03.25
23:18
Forrás
Pannon RTV
Újabb könyv jelent meg a Dél-nyugat Bánságban élő székely-magyarokról, ez alkalommal szerb nyelven. A bemutatót a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületben tartották.

A könyv szerzője Kis Valéria, aki szerb nyelven írta meg népcsoportja történetét. A könyv bemutatóján, a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületben a kiadó Bánáti Tanulmányok Központja nevében Aleksandra Đurić-Milovanović méltatta a kötetet: „A könyv nagyon jó mindazoknak, akik szeretnék megismerni a székelyek történelmét, akik Dél-Bánátban, Pancsova környékén és a városban, Pancsován élnek. Egyrészt mert szerb nyelven íródott és egy szélesebb olvasóközönség számára elérhető, másrészt mert világos, érthető nyelven íródott.”

Kis Valéria már közel tíz éve Budapesten él és dolgozik. A könyv megjelenése szavai szerint annak is köszönhető, hogy olyan sokáig élt távol szülőhelyétől.

Kis Valéria, a könyv szerzője: „Nagyon gyakran volt arra példa, hogy ismerőseim, barátaim Pancsováról vagy Szerbiából feljöttek Budapestre és a séta közben felmerült a történelem és ők igazából nem tudták, hogy ki az a magyar nép, amely ott él velük. Ezért tartottam nagyon fontosnak, hogy az embereknek bemutassam, hogy milyen multikulturális környezetben élnek.”

Bemutatót terveznek még Versecen, Belgrádban és Budapesten is. A könyv kiadását Pancsova városa és a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület is támogatta.

Pancsova
székely-magyarok
Kis Valéria

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.