Ugrás a tartalomra

Közösség- és személyiségfejlesztés, dráma- és színházpedagógia

2021.11.21
14:03
2021.11.21
16:55
Forrás
Pannon RTV
Személyiségfejlesztési, csoportvezetési, valamint dráma- és színházpedagógiai alapismeretek világába kaptak betekintést a Nyugat-Bácskában tevékenykedő pedagógusok, közösségszervezők és közművelődési szakemberek az Osonó Színházműhely továbbképzésén.

A Zomborban megtartott háromnapos szakmai hétvége során a résztvevők drámajátékos és közösségkovácsoló elemeket sajátíthattak el a közösségek újjáépítésének jegyében. A továbbképzést a Magyar Nemzeti Tanács és a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

A háromnapos képzés során pedagógusok, közösségszervezők, közművelődési szakemberek számára adtak át olyan közösség- és személyiségfejlesztő játékokat, gyakorlatokat az Osonó Színházműhely tagjai, amelyeket később a gyakorlati munkájukban hasznosítani tudnak.

Tót Zsaklina, bácskertesi koreográfus: „Rámutat arra, hogy a saját énünkből hogyan tudunk jó helyzeteket teremteni. Ez a két nap felemelő érzéssel töltött el. Reggel úgy keltem, hogy alig vártam, hogy ideérjek, mert egy pozitív hatással, egy pozitív élménnyel tudok hazatérni, amit a környezetemben, a családomban, a csoportoknál a színházban is kamatoztatni tudok.”

Az Osonó Színházműhely három kulcsfogalomra építi tevékenységét: színház, oktatás és szociális projektek, részletezte Fazakas Misi színész, rendező, a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely vezetője.

„Ezáltal próbálunk segíteni az embereknek, hogy azokat a sebeket, amelyeket az élet okozott az elmúlt évtizedekben, egyrészt közösen feldolgozzuk, vagy elinduljunk azon az úton, hogy feldolgozzuk, másrészt, hogy megerősítsük, hogy az a munka, az a misszió, amit ők folytatnak és befektetnek az emberekbe, az emberi közösségekbe, egy nagyon értelmes munka és mindenképp folytatni kell.”

A műhelymunka a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet közös együttműködésének köszönhető. A részvételre való felhívásban olyan szakcsoportvezetőket, társulati tagokat és egyéb közösségszervező embereket igyekeztek megszólítani a nyugat-bácskai körzetben, akik saját közösségi életükben fontos szerepet töltenek be - emelte ki Fábián Mónika, a VMMSZ színjátszással megbízott munkatársa.

„Egy nagyon nehéz másfél év után vagyunk, amely még mindig tart. Viszont azt tapasztaltuk, hogy a nyitások alkalmával nem csak a szórványban, de a tömbben élő közösségek is próbálják újrakezdeni, újraindítani a közösségi életüket, és ebben szeretnénk a segítségükre lenni és ezért tartjuk fontosnak ezeket a képzéseket.”

Az Osonó Színházműhely decemberben egy, jövő év februárjában pedig még két alkalommal tér vissza több vajdasági helyszínre, hozzájárulva a közösségek újraszervezéséhez, a közösségfejlesztés és közösségi tervezés új módszereinek az elsajátításához.

Osonó Színházműhely
Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség
MNT

Most

10:01, Frissítve: 10:08

A niši Radničkit fogadja a TSC

Ismét hazai pályán játszik ma a TSC labdarúgó csapata. A topolyaiak a bajnokság 17. fordulójában a niši Radnički együttesét látják vendégül.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.