Ugrás a tartalomra

Kreatív írás-, önismereti és slam poetry tábor

2022.01.04
17:01
2022.01.04
17:40
Forrás
Pannon RTV
Kreatív írás-, önismereti és slam poetry tábort szervezett 13 és 18 év közötti fiataloknak a VM4K. Az érdeklődők a fotózás, a film és a művészetek világában bontakozhatnak ki 4 napon keresztül.

Írd ki magadból! - ezzel a mottóval hívta a fiatalokat művészeti foglalkozásokra a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ Szabadkán. A napi 4 órás foglalkozások keretében kortárs szerzőkkel is megismerkedhetnek a résztvevők. Omerovity Imola a kreativitását szeretné fejleszteni: „Engem nagyon érdekel a színház, színészet, 7 évig színjátszóztam, ezért az a része engem nagyon érdekel és azt várom a legjobban.”

Arnold Zsófia már többször is volt önismereti táborban: „Szeretném azt érezni magamban, hogy fejlődtem mindenféle irányba, de legjobban, hogy mindig egy kicsit magunkat jobban megismerni és ez is a célom, hogy a tábor végére kicsit közelebb kerüljek önmagamhoz.”

Brezovszki Anna az irodalmi előadásokat várja a legjobban a táborban: „A művészetek meg a színház, az nagyon tetszik, a filmekkel is szeretek foglalkozni, nagyjából ezek, amik legjobban foglalkoztatnak engem.”

A tábor elején pszichológusok vezették be az önismeret témájába a fiatalokat.

Klinovszki Andrea, pszichológus: „A pandémia visszaszorította annak lehetőségét, hogy jobban megismerjék egymást, az nem feltétlenül egy hátrány, tehát lehet, hogy pont rájönnek, hogy ez egy plusz motiváció arra, hogy milyen fontos közösségekben lenni, egymásra odafigyelni, mennyire fontos a társas közeg.”

A fiatalok két csoportba osztva, külön mentorokkal töltik a tábor napjait. Az egyik csoportot Móger Tímea költő vezeti be az írás mikéntjébe.

Móger Tímea, költő: „Izgalommal várom, hogy reagálnak majd arra, hogy bekapcsoljuk a társművészeteket is, esetleg fotóra fogalmazunk meg gondolatokat, írásokat, illetve zenére, erre is szeretnék majd rátérni a négy nap alatt, aztán mindenképpen fontosnak tartom az alapokat, és az önismeretet, az önismeretnek, az önvizsgálatnak az előhívását számukra.”

A szervezők, a VM4K szakmai referensei szeretnék minél több perspektívából megmutatni az önkifejezési eszközöket az alkotótábor ideje alatt.

Szalai Andrea, szakmai referens, VM4K: „Lesznek drámapedagógiai gyakorlatok, ahol Hajvert Ákost kértük fel erre a feladatra, lesz illusztrációs műhelymunka, itt Jovancsity Miroslav lesz a vezető előadó, a két táborvezető ugye vajdasági kortárs írók, Móger Tímea és Antalovics Péter. Lesz színpadi improvizációs gyakorlat, itt Virág György színművész urat kértük, utána műértelmezésre is sor kerül, itt magyartanárok segítségét kértük, Arnold Ildikó és Patyerek Réka személyében, illetve K. Kovács Ákos is ellátogat hozzánk, ő ugye a filmes világba próbálja kalauzolni a fiatalokat. T. Kiss Tamás a slambe nyújt betekintést.”

A téli iskolai szünet ideje alatt a kamaszoknak művészeti tábort szervezett a VM4K itt Szabadkán, ezen a héten ugyanakkor még két korosztály számára robotika tábor zajlik, a jövő héten pedig a kisebb korosztályt időutazásra invitálják, öt napon át különböző korok történetét, történelmét ismerhetik meg a gyerekek.

VM4K
írás
slam poetry
önismeret

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.