Ugrás a tartalomra
Tanjug

Leleplezték Stefan Nemanja szobrát Belgrádban

2021.01.28
11:20
2021.01.28
16:55
Forrás
Pannon RTV
Átadták tegnap este Stefan Nemanja szerb fejedelem 23 méter magas, 68 tonnás, bronzból készült szobrát Belgrádban, a felújított Száva téren.

Aleksandar Vučić szerb államfő beszédében azt mondta, a Stefan Nemanjáról készült szobor azt mutatja, hogy milyenek voltak a szerbek régen, és milyenek szeretnének lenni a jövőben. A szoboravatón a szerb kormány tagjai mellett, diplomaták, és a környező országok szerb közösségeinek képviselői is jelen voltak.

Tanjug/Rade Prelic

Felcsendült a szerb himnusz a belgrádi Száva téren tegnap este. Így kezdődött Stefan Nemanja szerb fejedelem szobrának ünnepélyes leleplezése. Az eseményen egy dokumentumfilmet mutattak be Stefan Nemanja életéről, majd egy drámaelőadást láthatott a közönség.

Stefan Nemanja úgy van ábrázolva, hogy az egyik kezében kardot, a másikban pedig a Hilandar kolostor alapítólevelét tartja.

Tanjug/Rade Prelic

Az ünnepélyes átadón Milorad Dodik, a bosznia-hercegovinai államelnökség szerb tagja is részt vett. Beszédében elmondta, mindennap számtalan okot talál arra, hogy büszke legyen arra, hogy a szerb nemzethez tartozik.

Az emlékmű, amely századokon át él majd és itt marad, tanúja lesz a szerb állam létrehozására irányuló erőfeszítéseknek.”

A tavaly novemberben elhunyt Irinej szerb pátriárka egy korábbi beszédét is levetítették az ünnepségen, amelyben Stefan Nemanjáról beszél.

Talán az akkori korszak vezető államférfijai közé tartozott. Ő tudta, hogy mit jelentett a templom a nép számára.”

Tanjug/Rade Prelic

Aleksandar Vučić szerb elnök beszédében kiemelte, a Száva tér korábban egy rendezetlen és piszkos terület volt, amit sok fővárosi szégyellt, azonban mától büszkék lehetnek rá. 

„Ez az emlékmű nagy, mert a történetünk is nagy. Ez az emlékmű nehéz, mert a rólunk szóló történet is gyakran nehéz volt. Szép, nagyon szép, ahogyan a mi történetünk is szép. Ez az emlékmű tehát mindenekelőtt rólunk szól, arról, kik voltunk, hol voltunk, mit tettünk, és leginkább arról szól, hogy mik vagyunk ma és milyenek akarunk lenni.”

Tanjug

Az ünnepélyes ceremónia harangszóval zárult. Az összegyűltek ezután a Szent Száva-templomhoz vonultak.

Aleksandar Vučić
Milorad Dodik
Stefan Nemanja szobor
Belgrád

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:53, Frissítve: 17:02

Holnap kezdődik a Sziget - 103 országból jönnek bulizni

Holnap kezdődik a Sziget fesztivál Magyarországon. A két legdrágább fellépő Justin Bieber és Dua Lipa, a nagyszínpados sztárelőadókra fordított költségvetés nagyságrendileg több millió euró - mondta a rendezvény főszervezője.
15:19, Frissítve: 15:26

Kézműves tábor Magyarkanizsán

Szünidei kézműves programot szervezett a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény az általános iskolás gyerekek számára, a magyar kormány támogatásával.

Népszerű