Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Maradok maradni

2022.01.21
11:22
2022.01.21
16:10
Forrás
Pannon RTV
Elmenni vagy a szülőföldön maradni? Megtarthatjuk-e identitásunkat, egy más nyelvi környezetben? Mit jelent az otthon?

Többek között ezekkel a kérdésekkel foglalkozik a vARTklub Maradok maradni című előadása, amelyet a magyar kultúra napja alkalmából mutattak be a VM4K szervezésében.

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

A Maradok maradni című előadás aktuális problémákkal foglalkozik. Elsősorban az elmenni vagy a szülőföldön maradni kérdést boncolgatja. A produkciót Weöres Sándor Talizmán című verse ihlette.

Crnkovity Gabriella, rendező: „Különféle témák felbukkannak, azzal, hogy az összekötője az egésznek az elvándorlás. Beszélünk a nyelvről, a nyelvünkről, hogy kinek miért fontos, illetve kevésbé fontos, hogy lényeges-e az, hogy milyen nyelven beszélünk vagy pedig nem, vagy az a lényeg, hogy hogyan élünk vagy hol élünk, hogy kinek mi az otthon.”

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Az előadás a koronavírus-járvány alatt készült, amikor sokan nem tudtak hazalátogatni családjukhoz. A darab tartalmát az irodalmi szövegek mellett saját szövegek, élettörténetek alkotják.

Szalai Bence, színész: „Ez azért volt nekünk fontos, mert személyes a téma. Tehát, hogy arról tudunk beszélni, ami minket is érint, vagy jó esetben az ember arról beszél, amihez valamilyen szinten ért, vagy kapcsolódik hozzá. Nekünk ez az elmenni-maradni téma ez folyamatosan fel-felmerül kollégák között is, és családon belül is.”

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

A VM4K Csütörtök esték elnevezésű programsorozatának idei évadát is ezzel az előadással nyitották meg.

Lukács Lilla, a VM4K munkatársa: Ezt az előadást szánjuk a magyar kultúra napjának alkalmából és ez nyitja meg a következő csütörtök esti programokat is. Ezután minden héten, a téli szünetet követően, minden csütörtökön újra színes programokkal várjuk az érdeklődőket, nézőket és vendégeinket.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünneplik, január 22-én annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc ezen a napon fejezte be a Himnusz megírását.

Maradok maradni
VM4K
magyar kultúra napja
vARTklub
Crnkovity Gabriella
Crnkovity Gabriella
Szalai Bence
Lukács Lilla

Most

07:36, Frissítve: 07:45

Elvitte a pók?

Zöldterületen, gyalogjárdán, útszélen szabálytalanul parkoló, a forgalmat akadályozó járművek. Ez a probléma jellemzi a nagyvárosokat. Május 27-től 3000 dináros büntetést kell fizetni Újvidéken, ha odaérünk mielőtt a pók elszállítaná az autónkat.
21:56

Nyári táborok - hasznos időtöltés a szünidő alatt

Lassan közeledik a nyári szünet, amikor a gyerekek egy kis időre elköszönhetnek az iskolától, aki teheti ilyenkor táborba megy. Legalábbis az aki megengedheti magának, s akinek a szülei megengedik. A lehetőségekből Vajdaságban nincs hiány.

Népszerű

Miből mennyit vihetünk magunkkal külföldre?

Hamarosan elkezdődik a nyári szabadságok ideje. Utazásunk előtt jó tudni, hogy külföldi nyaralásunk során milyen értékben vihetünk magunkkal készpénzt és egyéb dolgokat úgy, hogy ne büntessen meg bennünket a szerb vámhivatal.

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.