Ugrás a tartalomra

Maradok maradni

2022.01.21
11:22
2022.01.21
16:10
Forrás
Pannon RTV
Elmenni vagy a szülőföldön maradni? Megtarthatjuk-e identitásunkat, egy más nyelvi környezetben? Mit jelent az otthon?

Többek között ezekkel a kérdésekkel foglalkozik a vARTklub Maradok maradni című előadása, amelyet a magyar kultúra napja alkalmából mutattak be a VM4K szervezésében.

A Maradok maradni című előadás aktuális problémákkal foglalkozik. Elsősorban az elmenni vagy a szülőföldön maradni kérdést boncolgatja. A produkciót Weöres Sándor Talizmán című verse ihlette.

Crnkovity Gabriella, rendező: „Különféle témák felbukkannak, azzal, hogy az összekötője az egésznek az elvándorlás. Beszélünk a nyelvről, a nyelvünkről, hogy kinek miért fontos, illetve kevésbé fontos, hogy lényeges-e az, hogy milyen nyelven beszélünk vagy pedig nem, vagy az a lényeg, hogy hogyan élünk vagy hol élünk, hogy kinek mi az otthon.”

Az előadás a koronavírus-járvány alatt készült, amikor sokan nem tudtak hazalátogatni családjukhoz. A darab tartalmát az irodalmi szövegek mellett saját szövegek, élettörténetek alkotják.

Szalai Bence, színész: „Ez azért volt nekünk fontos, mert személyes a téma. Tehát, hogy arról tudunk beszélni, ami minket is érint, vagy jó esetben az ember arról beszél, amihez valamilyen szinten ért, vagy kapcsolódik hozzá. Nekünk ez az elmenni-maradni téma ez folyamatosan fel-felmerül kollégák között is, és családon belül is.”

A VM4K Csütörtök esték elnevezésű programsorozatának idei évadát is ezzel az előadással nyitották meg.

Lukács Lilla, a VM4K munkatársa: Ezt az előadást szánjuk a magyar kultúra napjának alkalmából és ez nyitja meg a következő csütörtök esti programokat is. Ezután minden héten, a téli szünetet követően, minden csütörtökön újra színes programokkal várjuk az érdeklődőket, nézőket és vendégeinket.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünneplik, január 22-én annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc ezen a napon fejezte be a Himnusz megírását.

Maradok maradni
VM4K
magyar kultúra napja
vARTklub
Crnkovity Gabriella
Crnkovity Gabriella
Szalai Bence
Lukács Lilla

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.