Ugrás a tartalomra
Flickr.com/János Korom Dr.

Műemlékké nyilvánítják a torontálvásárhelyi és a pancsovai templomot

2019-08-10
14:50
2019-08-11
01:15
Forrás
Pannon RTV
Pancsován az evangélikus, Torontálvásárhelyen a református templomról van szó. A szerb kormány ülésén arról is döntöttek, hogy a verbászi Šuvakov-tanyát felveszik a régészeti lelőhelyek közé.

A torontálvásárhelyi méretei és kapacitása szempontjából a legnagyobb református templom a régióban. Építését 1838-ban fejezték be. A torony magassága a templom falával együtt 68 méter. A toronyra az aranyozott vörösréz gömb, csillag és vitorla 1903-ban került. A templom mechanikus orgonáját 150 éve építették.

templom belseje

Torontálvásárhely a mintegy 5000 lakosával Antalfalva község legnagyobb települése. Lakosságának több mint a fele magyar nemzetiségű, egyharmada szerb, a maradék 15 százaléka pedig számos nemzetiségi közösség tagja.

A torontálvásárhelyi református közösség mintegy kétezer tagot számlál.

Az ugyancsak műemlékké nyilvánított pancsovai evangélikus templomot a leipzigi mintájára építették 1904 és 1906 között. Pancsova különféle vallású polgárainak adományából épült, és a német protestánsok egyháza volt, úgyhogy helyben német templomként ismert.

Az épület jelenleg elhanyagolt, a miséket egy mellékhelyiségben szolgálják. A fő épületben időnként kulturális eseményeket, elsősorban koncerteket tartanak. A pancsovai műemlékvédelmi intézet nyolc évvel ezelőtt külön eljárást kért a templomépület megvédése érdekében.

A szerb kormány minapi határozatával lehetőség nyílik, hogy állami forrásokból támogassák ezeknek a műemlékeknek a felújítását és megőrzését.

műemlék
Pancsova
Torontálvásárhely
református
evangélikus
temlom

Most

07:41

Tüntettek a G7 csúcs ellen

Több ezren tiltakoztak békésen a francia-spanyol határ mindkét oldalán a G7-es országcsoport szombat este Biarritzban megkezdődött csúcsértekezlete ellen.

Népszerű

Tűz pusztít Bosznia-Hercegovinában

Trebinje környékén, a Boszniai Szerb Köztársaságban az éj folyamán a lángok a szél miatt több kilométerre kiterjedtek. Félő, hogy a lángok a közelben elhelyezkedő Zasad településig jutnak.

Megtámadták a TSC szurkolóit Temerinben

A TSC szurkolóinak egy kisebb csoportját eddig ismeretlen tettesek megtámadták Temerinben, amikor a vasárnap esti Vojvodina elleni mérkőzés után hazafelé tartottak.