Ugrás a tartalomra
Clarone di Bandur Együttes
Pannon RTV/Idei Sándor

Négy bánáti klarinét összhangja

2019-08-21
10:19
2019-08-21
20:18
Forrás
Pannon RTV
Hangversenyt tartott Pancsován a Művelődési Központban a négy tagú Clarone di Bandur Együttes.

A 2015-ben megalakult klarinét zenekar a pancsovai Jovan Bandur Zeneiskola volt növendékeinek kezdeményezésére jött létre. Az est folyamán neves zeneszerzők feldolgozott műveit adták elő.

A koncert

A Clarone di Bandur Együttes tagjai valamennyien a pancsovai Jovan Bandur Zeneiskola volt tanulói, akik Nikola Grujevski, most már nyugalmazott tanár felügyelete alatt tanultak meg klarinéton muzsikálni. „Az én szerencsém volt, hogy taníthattam őket. Elégedettséggel tölt el, hogy a szakmában maradtak, profiként muzsikálnak és szeretik a zenét” - mondta a tanár.

Szól a klarinét

A 2015-ben megalakult klarinét zenekar legifjabb tagja Stanišić Vladimir, aki jelenleg a Belgrádi Zeneakadémia negyedéves hallgatója. „Rengeteg tudást szerezhetek a tapasztalt zenészektől és a színpadon is. Velük -  jobb szó híján - kényelmes együtt zenélni, hiszen ők már nagyon sok dolgot eljátszottak” - mondta az ifjú zenész.

A Claron di Bandur zenekar egyik megálmodója a székelykevei származású Illés Ferenc, aki Piliscsabán – Magyarországon él és klarinét tanárként dolgozik már több évtizede, de mindig szívesen tér vissza szülőföldjére. „Az együttes azért jött létre, hogy meg tudjuk őrizni a kapcsolatot az innen elszármazott zenészek és az itt maradt zenészek között. Azt is el szerettük volna érni, hogy a munkába bekapcsolódjanak a jelenleg itt tanuló, fiatal tehetséges növendékek” - magyarázta a formáció céljait Illés.

A koncert

A Clarone di Bandur Együttes Kiss Samu, a pancsovai Jovan Bandur Zeneiskola klarinét tanára kezdeményezésére jött létre: „Mi  harcot vívunk. Vesszük a bátorságot és kiállunk a növendékeink, barátaink, szaktársaink elé játszani. Nagy kihívás ez.”

A zenekarban a Székelykevéről Debrecenbe elkerült Illés Imre is muzsikál, aki ott dolgozik, mint klarinét tanár.

klarinét
koncert
Pancsova
művelődési központ
Clarone di Bandur Együttes

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:20, Frissítve: 21:39

Sólymos László a Most-Híd új elnöke

Sólymos Lászlót, a Most-Híd korábbi alelnökét választották pártelnöknek a szlovák-magyar vegyespárt mai füleki kongresszusán - jelentette be a párt Facebook profilján.
20:56, Frissítve: 22:05

Irány a világűr!

Közép-európai idő szerint 21 óra 22 perckor lövik ki az Elon Musk által alapított SpaceX űrhajóját a NASA Kennedy Űrközpontból, a floridai Canaveral-ból.
19:37, Frissítve: 20:28

Teljes a káosz Minneapolisban

A hét elején történt rendőri brutalitás miatt utcai zavargások törtek ki. Minnesota állam kormányzója, Tim Waltz a Nemzeti gárda legmagasabb szintű mobilizációját rendelte el.

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.