Ugrás a tartalomra

Négy bánáti klarinét összhangja

2019.08.21
10:19
2024.03.19
08:35
Forrás
Pannon RTV
Hangversenyt tartott Pancsován a Művelődési Központban a négy tagú Clarone di Bandur Együttes.

A 2015-ben megalakult klarinét zenekar a pancsovai Jovan Bandur Zeneiskola volt növendékeinek kezdeményezésére jött létre. Az est folyamán neves zeneszerzők feldolgozott műveit adták elő.

A Clarone di Bandur Együttes tagjai valamennyien a pancsovai Jovan Bandur Zeneiskola volt tanulói, akik Nikola Grujevski, most már nyugalmazott tanár felügyelete alatt tanultak meg klarinéton muzsikálni. „Az én szerencsém volt, hogy taníthattam őket. Elégedettséggel tölt el, hogy a szakmában maradtak, profiként muzsikálnak és szeretik a zenét” - mondta a tanár.

A 2015-ben megalakult klarinét zenekar legifjabb tagja Stanišić Vladimir, aki jelenleg a Belgrádi Zeneakadémia negyedéves hallgatója. „Rengeteg tudást szerezhetek a tapasztalt zenészektől és a színpadon is. Velük -  jobb szó híján - kényelmes együtt zenélni, hiszen ők már nagyon sok dolgot eljátszottak” - mondta az ifjú zenész.

A Claron di Bandur zenekar egyik megálmodója a székelykevei származású Illés Ferenc, aki Piliscsabán – Magyarországon él és klarinét tanárként dolgozik már több évtizede, de mindig szívesen tér vissza szülőföldjére. „Az együttes azért jött létre, hogy meg tudjuk őrizni a kapcsolatot az innen elszármazott zenészek és az itt maradt zenészek között. Azt is el szerettük volna érni, hogy a munkába bekapcsolódjanak a jelenleg itt tanuló, fiatal tehetséges növendékek” - magyarázta a formáció céljait Illés.

A Clarone di Bandur Együttes Kiss Samu, a pancsovai Jovan Bandur Zeneiskola klarinét tanára kezdeményezésére jött létre: „Mi  harcot vívunk. Vesszük a bátorságot és kiállunk a növendékeink, barátaink, szaktársaink elé játszani. Nagy kihívás ez.”

A zenekarban a Székelykevéről Debrecenbe elkerült Illés Imre is muzsikál, aki ott dolgozik, mint klarinét tanár.

klarinét
koncert
Pancsova
művelődési központ
Clarone di Bandur Együttes

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.