Ugrás a tartalomra
Clarone di Bandur Együttes
Pannon RTV/Idei Sándor

Négy bánáti klarinét összhangja

2019-08-21
10:19
2019-08-21
20:18
Forrás
Pannon RTV
Hangversenyt tartott Pancsován a Művelődési Központban a négy tagú Clarone di Bandur Együttes.

A 2015-ben megalakult klarinét zenekar a pancsovai Jovan Bandur Zeneiskola volt növendékeinek kezdeményezésére jött létre. Az est folyamán neves zeneszerzők feldolgozott műveit adták elő.

A koncert

A Clarone di Bandur Együttes tagjai valamennyien a pancsovai Jovan Bandur Zeneiskola volt tanulói, akik Nikola Grujevski, most már nyugalmazott tanár felügyelete alatt tanultak meg klarinéton muzsikálni. „Az én szerencsém volt, hogy taníthattam őket. Elégedettséggel tölt el, hogy a szakmában maradtak, profiként muzsikálnak és szeretik a zenét” - mondta a tanár.

Szól a klarinét

A 2015-ben megalakult klarinét zenekar legifjabb tagja Stanišić Vladimir, aki jelenleg a Belgrádi Zeneakadémia negyedéves hallgatója. „Rengeteg tudást szerezhetek a tapasztalt zenészektől és a színpadon is. Velük -  jobb szó híján - kényelmes együtt zenélni, hiszen ők már nagyon sok dolgot eljátszottak” - mondta az ifjú zenész.

A Claron di Bandur zenekar egyik megálmodója a székelykevei származású Illés Ferenc, aki Piliscsabán – Magyarországon él és klarinét tanárként dolgozik már több évtizede, de mindig szívesen tér vissza szülőföldjére. „Az együttes azért jött létre, hogy meg tudjuk őrizni a kapcsolatot az innen elszármazott zenészek és az itt maradt zenészek között. Azt is el szerettük volna érni, hogy a munkába bekapcsolódjanak a jelenleg itt tanuló, fiatal tehetséges növendékek” - magyarázta a formáció céljait Illés.

A koncert

A Clarone di Bandur Együttes Kiss Samu, a pancsovai Jovan Bandur Zeneiskola klarinét tanára kezdeményezésére jött létre: „Mi  harcot vívunk. Vesszük a bátorságot és kiállunk a növendékeink, barátaink, szaktársaink elé játszani. Nagy kihívás ez.”

A zenekarban a Székelykevéről Debrecenbe elkerült Illés Imre is muzsikál, aki ott dolgozik, mint klarinét tanár.

klarinét
koncert
Pancsova
művelődési központ
Clarone di Bandur Együttes

Most

07:36, Frissítve: 07:48

Szükségállapot Velencében

Szükségállapotot hirdetett az olasz kormány az áradás miatt Velencében, 20 millió euró gyorssegélyt kap a város a legsürgősebb teendőkre.
07:17, Frissítve: 07:28

Foci: Szerbia legyőzte Luxemburgot

Az Európa-bajnoki selejtezősorozat B-csoportjában tegnap Szerbia 3–2-re nyert Belgrádban Luxemburg ellen, míg Portugália 6-0-ra verte Litvániát.
00:02, Frissítve: 00:10

Federer jutott az elődöntőbe

Roger Federer két szettben 6:4, 6:3-ra verte Novak Đokovićot a Londonban zajló tenisz világbajnokság csoportkörének harmadik fordulójában, így ő lesz ott Dominic Thiem mellett a négy között.

Népszerű

Keresi a rendőrség

Nagy erőkkel keres egy férfit a szerbiai rendőrség, akit nemi erőszak kísérletének elkövetésével gyanúsítanak. A bűncselekményt Belgrádban, a szerb főváros Vračar nevű részében követte el.