Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Néprajzi identitásőrzés a Hatetudnád táborban

2021.07.21
12:42
2021.07.21
16:21
Forrás
Pannon RTV
A gyöngyfűzéstől kezdve, az agyagozáson át a népi táncokig, különböző népművészeti ágakban próbálhatja ki magukat a zentai Hatetudnád tábor résztvevői. A magyar népi kultúra hagyományait felelevenítő táborok a fiatalok körében is egyre népszerűbbek.

Uzsonnára finom lángos várta a zentai Hatetudnád népművészeti hagyományokat felelevenítő táborban résztvevő gyermekeket. Takács Lili idén második alkalommal a tábor lakója.

„Kalocsai táncokat tanulunk és eddig nagyon szuper a tábor, szeretem ezt a tábort, minden szuper itt, a barátok, a közösség is és az is, hogy ilyen szuperül táncolunk.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A szegedi Hatetudnád műhely gondozásában Zentán megvalósuló napközis táborban a zene, a tánc és a kézművesség biztosít szórakozást az ifjúságnak, egy héten át. Az oktatók a különböző korosztályok igényeit figyelembe véve állították össze a tábor programtervezetét – emelte ki Gulyás Szabó Luca, táncoktató.

„A picinyke cinke csoport egészen kisgyerekekkel van teli, itt gyakorlatilag tánc helyett táncalapozóval és népi gyermekjátékkal foglalkozunk. Az a lényeg, hogy a ritmust érezzék meg mondókázással, a zene alapjait és leginkább az a fontos, hogy élményszerűen történjen mindez.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A július 23-áig tartó tábor alapötlete a településről elszármazott Lázár Zitától és barátaitól származik, akik először nyolc évvel ezelőtt Szegeden, felnőtteknek szervezték meg a tábort. Időközben bebizonyosodott, hogy a gyermekek is érdeklődnek a programok iránt.

Lázár Zita, a Hatetudnád tábor főszervezője: „Három évvel ezelőtt tartottuk meg először, akkor 40-50 gyermek jött el a táborunkba, szerencsére ez már azóta bőven megduplázódott és nagy örömünkre azt látom, hogy a szülők és a gyerekek is nagyon lelkesen jönnek és támogatják az ötletet. Ahol tudnak, segítenek, és mindenben azt látom, hogy szeretnék, hogy ez megmaradjon.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Különböző tájegységek táncait is elsajátíthatják a fiatalok, a kézműves foglalkozások keretén belül pedig többek között fakanálbábút készítenek a gyerekek, valamint a gyöngyfűzést és a bőrözést is megismerhetik.

Zenta
Hatetudnád Népművészeti Tábor
Lázár Zita
Gulyás Szabó Luca

Most

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.