Ugrás a tartalomra

Népzenei Tábort tartanak Temerinben

2022.07.14
20:29
Forrás
Pannon RTV
Újra Népzenei Tábort szervez a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület. Számos hangszer alapjait sajátíthatják el a résztvevők, vagy fejleszthetik tovább meglévő tudásukat a hét folyamán. A tábor vasárnap kezdődött és pénteken este zárul.

Idén 28-an táboroznak a Kókai Imre Általános Iskolában. Napi hat órát tanulnak énekelni és játszani citerán, tamburán, hegedűn vagy furulyán, de kézműves foglalkozásokra és játékokra is jut idő.

Puszti Áron: „A tábor nekem nagyon tetszik azért, mert sokat játszunk a barátaimmal, bírunk sokat enni, és itt lehet aludni. Én még soha nem aludtam táborban.”

Tóth Dávid: „A régi szokásokat szeretném megtanulni, meg szeretem is megtanulni, mert jó visszaemlékezni arra, hogy régebben miket csináltak az emberek, például hangszereken, és milyen dalokat játszottak, és ez nekem nagyon szórakoztató.”

A citeraoktatás két csoportban is zajlik, kezdő és haladó szinten. Ebben az évben somogyi dallamokat dolgoztak fel a gyerekekkel.

Zelenka Flóra, oktató, Temerin: „A citera valójában nem egy olyan nehéz hangszer, nem nehéz elsajátítani, de ennek ellenére elég mesteri szintre ki lehet fejleszteni, és azt gondolom, hogy nagyon jó hangszer a gyerekek számára ez miatt.”

Negyedévszázados fennállása folyamán több nemzedéket is kinevelt a tábor. Ezáltal biztosított a folytonosság, a hagyományok és a népművészetek megőrzése és továbbadása.

Nagy Gergő, szervező, Szirmai Károly MME, Temerin: „Szerintem ez talán a legfontosabb, amit el lehet mondani az egésszel kapcsolatban, hiszen azok, akik valamikor itt táborlakók voltak, most ők azok, akik az oktatást végzik, akik a programokat szervezik, és ez egy jó dolog, jó ezt látni, és azt szeretnénk, hogy ha a jövőben majd azok a gyerekek, akik most itt részt vesznek, hogy ők vegyék ezt át valamikor.”

A tábor péntek este zárul egy gálaműsorral az iskolában, amelyen a résztvevők bemutatják a hét folyamán elsajátított tudást.

népzenei tábor
Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület
Temerin
hangszer

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.