Ugrás a tartalomra

Nyáron sem pihennek a szabadkai Népkör tagjai

2022.07.12
14:56
2022.07.12
16:56
Forrás
Pannon RTV
Egy határon átívelő IPA pályázatnak köszönhetően nagyszabású tánctáborban vehettek részt a szabadkaiak, amelyet Horgoson rendeztek meg. A projektnek segítségével a Népkör Magyar Művelődési Központ új, korszerű felszereléssel is gazdagodott.

Friss élménybeszámolóval kezdődött a szabadkai Róna táncegyüttes és a Kecskemét táncegyüttes közösen tartott sajtótájékoztatója. A két tánccsoport az elmúlt napokban tánctáborral erősítette kapcsolatát Horgoson, ahol Kodály és Bartók munkásságával foglalkoztak.

Szécsi Viktória, a Róna táncegyüttes művészeti vezetője: "Azt hiszem, hogy egy nagyon hasznos és fárasztó, de ugyanakkor nagyon kellemes és jó hangulatú tábort tudhatunk magunk mögött. Mindkét táncegyüttes nagyon keményen dolgozott. Esténként nagyon jól éreztük magunkat, sokat tudtunk beszélgetni és szórakozni."

A két táncegyüttes közös munkája tovább folytatódik. A két intézmény táncosai, közös nagyszínpadi előadásra készülnek, amelyet a közelgő Interetno fesztiválon mutatnak majd be.

Lukácsné Haránt Eszter, a Kecskemét táncegyüttes művészeti vezetője: "A néptánc, a népi ének egy csodálatos műfaj, mert közös a nyelvünk, közös a dalunk, egy kicsit eltér, de mégis együtt tudjuk azt énekelni. Innentől kezdve, hogy van ez a vonal, barátságok is szövődtek. A szakmaiságot tekintve nagyon jól haladtunk, a terveinket felülmúlták ezek a fiatalok, hatalmas a befogadó készségük."

A Népkör Magyar Művelődési Központ új felszereléssel is bővült. Az intézet 27 év után 220 darab székkel, színpadra felszerelt motoros vetítővászonnal és a hozzá tartozó vetítővel, valamint egy laptoppal is gazdagodott. Az elavult székeket jótékonysági célokra használják fel.

Bodrogi Hajnalka, a Népkör Magyar Művelődési Központ ügyvezetője: "Az az ötlet született, hogy a székeket valamilyen érdekes formába, új ruhába felöltöztetve jótékony célra, licitre bocsájtjuk egy egyesület számára, a Zvončica szervezet, aki a rákos beteg gyermekekkel foglalkozik és őket segíti, támogatja."

A jótékonysági akció augusztus 1-én kezdődik és december 31-ig tart.

Népkör
IPA
Kecskemét
tánc

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.