Ugrás a tartalomra

Orosz képzőművész nyerte el az Ex Libris pályázat nagydíját

2019.11.17
12:49
2019.11.17
18:08
Forrás
Pannon RTV
Szabadkán 13 ország 51 alkotójának 131 munkáját értékelték. A pályázók három témában küldtek alkotásokat a világ minden tájáról.

A szabadkai Szabadegyetem galériájában megrendezett kiállítást Jasmina Jovančić Vidaković grafikusművész, a zsűri elnöke nyitotta meg. A tárlatot Boros György, a Szabadkai Képzőművészek, Iparművészek és Formatervezők Egyesületének elnöke állította össze.

Vajdasági népdalokat énekeltek a kiállításmegnyitón a szabadkai Népkör énekesei. A Művelődési Központ évek óta részt vesz az Ex Libris kiállítás szervezésében. A képzőművészeti szakosztály alkotói is megmérettetnek. Takács Márta, elnök, Népkör MMK, Szabadka: „Ezek a munkák, amiket itt évről évre látunk valóban minőségesek és magának a szakosztálynak a fiataljai és idősbjei is évről évre annyi díjat hoznak, hogy szinte képtelenség felsorolni, amikor megemlékezünk minden évben, mondjuk a Népkör napja környékén az eredményeinkről.”

Az Ex Libris elkészítése sok munkát igényel. Ez a műfaj jelentős a világ képzőművészetében. Boros György, elnök, Szabadkai Képzőművészek, Iparművészek és Formatervezők Egyesülete: „Az Ex-Libris kizárólag grafikai technika. Olyan munka, amelyet először egy anyagban meg kell munkálni, és akkor jön tulajdonképpen a sokszorosítás. Ez egy nagyon felkapott tematika. Valamikor a 15. században, amikor grafikával foglalkoztak a nagy művészek, például Rubens, Rembrandt és így tovább, abban az időben készítettek kis grafikákat, amibe beírták annak a tulajnak a nevét akinek készült.”

A görög mitológiát, a hagyományokat és szabad témát dolgoztak fel az alkotók. A Nagydíjat az orosz Jurij Molibosenko kapta. Jasmina Jovančić Vidaković, grafikusművész, a zsűri elnöke: „A munkák rendkívüliek. A grafika egy technikailag nagyon összetett technika. Nem elég csak a képzőművészeti ötlet, hanem technikailag is nagyon jól kell kivitelezni. Ez egyáltalán nem egyszerű. Nagy technikai ügyesség és sok munka szükséges hozzá.”

A szabadkai Szabadegyetem galériájában december elsejéig ekinthető meg a kiállítás, majd Topolyán és Adán is bemutatják.

Ex Libris
képzőművészet
pályázat

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.