Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

A Pacsér környéki tanyák letűnt világa egy kötetbe zárva

2020.09.26
11:07
2020.09.26
17:14
Forrás
Pannon RTV
Bemutatták tegnap este Papp László Fehérre meszelt élet - Pacséri szállások a XIX. és XX. században című könyvét a helyi Regionális Oktatási Központban.

A szerző a kötetben a környékbeli tanyák letűnt világát térképezi fel és mutatja be. 

A levéltári anyag és a korabeli fényképek mellett elsősorban az egykori szállástulajdonosok, illetve azok leszármazottainak beszámolói alapján kapunk betekintést a tanyasi életbe. 

Pénovátz Antal recenzens: „Nem összefoglaló műről van szó, hanem inkább adathalmaz, amit különféle tudományok hasznosíthatnak további kutatások során.”

Pannon RTV/Juhász Géza

A kötet magyarul és szerbül jelent meg. A fordításkor a legnagyobb kihívást a manapság már nem használatos kifejezések jelentették a fordítónak, Sakalija Piroskának: „Szerettem volna minél hitelesebb lenni, és mivel én ezeket a tárgyakat és az elnevezéseiket magyar nyelven tudom inkább jobban, így tanulmányoztam. A Duna-menti németekről olvastam tanulmányokat, és a bunyevácokról. Tehát próbáltam, mivel szerintem egyébként is keveredtek itt a kultúrák.”

Pannon RTV/Juhász Géza

Hetvenhárom tanyáról készült autentikus leírás, de összesen 318 szálláscímet tudtak felkutatni. 

Papp László szerző: „Lassan, fokozatosan megszűnt ez a fajta élet, amiről azt mondanám, hogy talán egy nyugodt, stresszmentes életet folytattak. Egy beosztás szerint élték az életüket, és egyetlenegy olyan adatközlő sem volt, aki azt mondta volna, hogy nem szeretett a szálláson, hanem mindegyik azzal álmodik, visszavágyakozik oda, hiszen ott egy békés, csendes, nyugodt életük volt.”

Pannon RTV/Juhász Géza

A könyvbemutatót egy rövid kulturális műsor tette színesebbé.

Pacsér
Papp László
tanya
szállás

Most

16:10, Frissítve: 19:11

Átadták a Szent Száva-díjakat

Ezzel az elismeréssel Szent Száva napja alkalmából jutalmazzák meg azokat az egyéneket és szervezeteket, akik kiemelkedő eredményeket értek el többek között az oktatás és nevelés terén.

Népszerű

Kigyulladt egy szupermarket Szabadkán

Tűz ütött ki ma délután a szabadkai ócskapiac közelében. A sűrű, gomolygó füstöt az egész városban látni lehetett, a környéken alig lehetett kapni levegőt.

Rendőrök lepték el Horgost

Rendőrök lepték el ma reggel Horgost. Feltételezhetően azt az eltűnt férfit keresik, akinek múlt hétvégén veszhetett nyoma a településen.