Ugrás a tartalomra

Podolszki Józsefre emlékeztek Bácsfeketehegyen

2018.03.17
21:45
2024.03.19
08:39
Forrás
Pannon RTV
A Podolszki József emléknapot 21. alkalommal tartották meg a helyi művelődési egyesület, a Kozma Lajos Könyvtár és a Kultúrotthon szervezésében.

Podolszki Józsefre, a verseiben és novelláiban a szürrealista poétika elveire építkező, riportjaiban szókimondó, éles szemű és problémafelvető társadalomvizsgáló publicistára emlékeztek szülőfalujában, Bácsfeketehegyen. A fiatalon elhunyt Podolszki munkássága máig ható és aktuális - hangozott el a megemlékezésen, melyen a vajdasági magyar irodalmi és publicista élet, az MNT valamint a falu és az önkormányzat vezetése is jelen volt.

A bácsfeketehegyi temetőben koszorúzással kezdődött az emléknap. Podolszki József sírja mellett a bácsfeketehegyi és a vajdasági művelődési élet jelentős személyiségeinek, Vajda Gábor, Bányai János, Szilády János, Sárközi Ferenc és Juhász Géza sírjánál is tiszteletüket tették a megemlékezők.

A Kultúrotthon udvarában található Podolszki emléktábla koszorúzásával, szavalattal és alkalmi beszéddel folytatódott a megemlékezés. Gobby Fehér Gyula, író, újságíró: „Jó publicista is volt, bátran is írt, többször belement olyan kérdésekbe is, ami egyes elvtársakat akkoriban bántott vagy érzékenyen érintett, de ő ettől nem riadt meg, csinálta, végezte tovább a munkáját. Költőnek pedig kitűnő volt. Rövid ideig tartó élete kevés volt ahhoz, hogy kiforrjon teljesen, biztos vagyok benne, hogy még érettebb verseket írt , de ezek a versek hordozzák a vajdasági magyarok életérzéseit, az igazságát.

Délvidéki barangolások címmel megnyílt Kormos Róbert, kishegyesi festő képkiállítása, majd a Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában megjelent Podolszki József emlékkönyvet mutatták be, amely a publicisztikai pályázat húsz évét is bemutatja. Bordás Győző, író, szerkesztő, Forum Könyvkiadó Intézet: „Verseiből válogattam, méghozzá úgy, hogy koraiból is, későbbiből is, sőt a poszthumusz köteteiből is, másrészt ennek az emléknapot húsz éve ünnepeljük, tehát valahol ezt is jelezni kellett és úgy gondoltam, hogy legjobb lesz, ha az első díjas pályaműveket közöljük.”

Az emléknap keretében levetítették Vicsek Károly: Csillag és kereszt című dokumentumfilmjét, majd a film kapcsán a cenzúra egykor és ma témára tartottak irodalmi beszélgetést Orosz Attila református esperes vezetésével. A Podolszki József emléknap az MNT kiemelt kistérségi rendezvénye.

Bácsfeketehegy
Podolszki József

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.