Ugrás a tartalomra

A Szabadkai és palicsi temetőkben nyugvó jeles, nevezetes személyek sírhelyei

2019.06.21
09:06
2024.03.19
08:47
Forrás
Pannon RTV
Czékus Géza biológus, kutató és Tóth Tamás szegedi helytörténeti és temetőkutató könyvét mutatták be csütörtök este a VM4Köz.Klubban Szabadkán.

Miből áll össze egy közösség, vagy egy város emlékezete? Mi határozza meg identitásunkat, helyi kötődésünket? A kulturális örökség része-e a temető? Vagy idegenkedve fogadjuk, amikor azt mondják nekünk, hogy kulturális örökségünk szerves része? Ezekre a kérdésekre keresték a választ csütörtök este a VM4Köz.Klubban Szabadkán.

A szabadkai és palicsi temetőkben nyugvó jeles, nevezetes személyek sírhelyei című könyv vetítéssel egybekötött bemutatóján megismerhetjük szerzők adatbáziskötetét, amely a város temetőiben nyugvó ismert emberek végső nyughelyeit mutatja be.
Műholdkoordináták és fotók őrzik a múlt egy-egy darabját, az emlékező nemzedékeket segítve abban, hogy megismerjék a város történetének alakítóit.

Czékus Géza, biológus, kutató: „Valóban titkot rejtenek, mert akikre nem emlékszünk, akik régebben haltak meg, vagy kevésbé nevezetes személyek, azokat is rejti. Sok esetben olyanokat is, akik a köztudatban még élnek, viszont a sírhelyük vagy nincs megjelölve vagy az idő elkoptatta és nincs meg.”

A kötetet Németh Ferenc művelődéstörténész és Silling István, nyugalmazott egyetemi tanár méltatta. Mészáros Zoltán történész, főlevéltáros Czékus Gézát kérdezte a kötet elkészülésének folyamatáról.

Mészáros Zoltán, történész: „Nekem a legérdekesebb az volt, hogy egy természettudós természettudományos módszerrel, egzakt módszerrel kultúrtörténeti emlékeket örökített meg. Tehát Czékus úr azt csinálta, hogy pontos koordinátákkal megjelölte a Szabadkán, illetve Palicson nyugvó híres, magyar emberek sírjait.”

A kötet külön érdekessége, hogy a síremlékek helyét két módon határozták meg. Így hagyományos térképen, de modern technikai eszközökkel - okostelefonnal vagy navigációs rendszerrel - is könnyedén megtalálhatóak.

Szabadka
VM4K
Czékus Géza
Tóth Tamás

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.