Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Szabadtéri Őseink Zenéje

2021.09.13
15:09
2021.09.13
18:36
Forrás
Pannon RTV
Szabadtéren tartották meg a tizenkilencedik Őseink Zenéje rendezvényt Szenttamáson. A Csörömpölő Zenekar is színpadra lépett, csakúgy mint Csonka Ferenc és Zenekara, valamint a zentai Kamara táncegyüttes.
Pannon RTV/Juhász Géza

Megtelt a nézőtér a táncházak és a népzene kedvelőivel. A 19. Őseink Zenéje rendezvényt idén nem a sportcsarnokban, hanem a szenttamási Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola udvarában tartották meg.

A szenttamási Mikustyák Éva minden évben eljön az eseményre.

„A kisebbik fiam óvodás kora óta néptáncos, most húsz és féléves, már két és féléves kihagyással volt ez, meg tavaly Őseink Zenéje sem volt, úgy hiányoltuk, szeretjük, mi néptáncos, népzenés család is vagyunk, örültem, mikor hallottam, hogy újra meg lesz szervezve.”

Csonka Ferenc prímás húsz évvel ezelőtt az első Őseink Zenéjén is fellépett.

„Mindig örömmel jövünk ide vissza Szenttamásra, az Őseink Zenéjére. Azt fontos elmondani, hogy mi volt az apropója ennek az egész rendezvénynek a megalapítására, létrehozására, akkoriban rengeteg táncos, rengeteg rendezvény volt, Durindó, Gyöngyösbokréta, de ezek a rendezvények nem a táncházzenészekről szóltak.”

Így jött az ötlet, hogy szervezzenek egy rendezvényt, ahol a zenészek kerülnek középpontba. Eddig január végén, vagy február elején tartották meg, idén viszont - rendhagyó módon - szeptemberben.

Robotka Angéla, elnök, Arany János Magyar Művelődési Egyesület, Szenttamás: „Nekünk, magyaroknak nagyon fontos ez az esemény, mert - mint ahogy a neve is mondja - az őseink hagyománya, tehát, az őseink hagyatéka, a zene is az őseinktől ered, a táncunk, a hovatartozásunk, és mindig ha csak egy-két gyerek vagy fiatal áll amellett, hogy megtetszik neki ez a zene vagy ez a műfaj, az már nekünk egy pozitív visszajelzés.”

Pannon RTV/Juhász Géza

Fontos, hogy ápoljuk hagyományainkat, és megemlékezzünk őseinkről, mert csak ezáltal gondolkodhatunk a jövőről - mondta a rendezvényen Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere.

„Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy mi mind együtt élünk évszázadok óta, ezért fontos, hogy a különböző kulturális eseményeken keresztül is összefogjunk, mert ezek az események igazából összekötnek minket.”

Az estét a hertelendyfalvi Csörömpölő zenekar fellépése indította, majd a zentai Kamara táncegyüttes lépett színpadra, illetve Csonka Ferenc és Zenekara szórakoztatta a közönséget.

Őseink Zenéje
Szenttamás
Csörömpölő zenekar
Zenta
Kamara táncegyüttes

Most

19:47, Frissítve: 19:55

Klári néni újra énekelt Moholon

Harmadik alkalommal emlékeztek meg Moholon a Csobolyó Művelődési Egyesület szervezésében emléknappal és gyönyörű dallamokkal Vlasityné Zélity Klára életéről és munkásságáról.
16:00, Frissítve: 19:59

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.

Népszerű

Börtönbe vonul Lagzi Lajcsi

Lopás és vesztegetés miatt 2 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélték Galambos Lajost, művésznevén Lagzi Lajcsit.