Ugrás a tartalomra

Szarajevóban találkoztak a volt jugoszláv tagállamok magyarságának képviselői

2018.05.26
07:49
2018.05.26
16:44
Forrás
Pannon RTV
A Hidak, amelyek összekötnek elnevezésű konferencián a régió magyarságának helyzetéről tanácskoznak. A találkozó keretében rendezték meg a Válogatás a vajdasági magyar értéktárból című kiállítást is.

Magyar népzenétől zengtek pénteken este Szarajevó óvárosának utcái is, ugyanis a csantavéri Mendicus Művészeti Központ tamburazenekara is fellépett a Válogatás a vajdasági magyar értéktárból című kiállításon. A tárlattal a vajdasági magyar értékeket kívánták bemutatni – mondta Gondi Martina, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója. Hozzátette: „Mi igyekeztünk az eddigi években is már összegyűjteni a külhoni magyarság kiemelt értékeit, és ezekből alakult ki tulajdonképpen ez a kiállítás. Silling Léda állította össze a fotókat és ezeken egy áttekintést láthatunk az értéktárról, amely bekerült a hungarikum törvény alapján a külhoni nemzetrész kiemelt értéktárába.”

Négyesi József Magyarország bosznia-hercegovinai nagykövete az elmúlt három évtized legnagyobb magyar rendezvényének nevezte a kétnapos, kulturális programokkal teletűzdelt konferenciát.  „Ekkora jelentőségű rendezvény még nem volt. Minden évben megrendezik a Nemzeti Kisebbségi Napokat, ez mindig május végén van, és ezen mindig részt szoktak venni a magyarok is. Ugyanakkor ilyen nagyságrendű program, hogy egy csantavéri tamburazenekar és egy eszéki táncegyüttes is fellép, én nem emlékszem, hogy itt lett volna valaha is.”

A Szarajevó óvárosában megrendezett kiállítást Hajnal Jenő nyitotta meg. A Magyar Nemzeti Tanács elnöke elmondta, dicséretet érdemelnek a boszniai magyarok, hiszen az alig háromszáz fős magyar közösség meg szeretné őrizni magyar nemzeti öntudatát. „Szarajevó azért is jelképes, mert a világháború kitörésének az egyik oka ideköt minket. Most viszont a testvéri találkozó alkalma ez. Azért is az, mert itt a szórványok szórványa él, tehát a elsősorban a Vajdaságból ideszármazottak, akik itt tanultak, itt házasodtak meg, de az a példaértékű összetartozás és az a közösségi érzés, a nemzethez, magyarsághoz való kötődés, az azt hiszem, nem csak minden szempontból dicséretet érdemel, hanem egy olyan támogatást is, amelyet a magyar kormány megad nekik.”

A kiállítás végén az érdeklődők különleges vajdasági borokat, pálinkákat, valamint ínyenc falatokat kóstolhattak. Szombaton is folytatódik a Hidak, amelyek összekötnek elnevezésű konferencia. A volt Jugoszlávia magyarságának képviselői a régió magyarságának helyzetét mutattjk be, valamint a területen működő szervezetek együttműködéséről is tárgyalnak.

Szarajevó
Magyar Nemzeti Tanács

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.