Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A szecesszióhoz kapcsolódó rendezvények a Szabadkai Városi Múzeumban

2022.06.09
19:23
2022.06.09
19:29
Forrás
Pannon RTV
Róth Miksa ólomüveg művészetét ismerhették meg, valamint a historizmus és szecesszió elnevezésű kiállítást tekinthették meg az érdeklődők a Szabadkai Városi Múzeumban a szecesszió világnapja alkalmából.

Róth Miksa a magyar szecesszió egyik kiemelkedő magyar üvegfestője és mozaikművésze volt, akinek Szabadkán több értékes alkotása is megtalálható, például a Városházán. A tárlatot a múzeum művészettörténésze, Ninkov Kovačev Olga vezette, aki elmondta, a szecesszió ráépül és formákat, ikonográfiai motívumokat kölcsönöz a historizmusból. Az új formanyelv kialakulásának folyamatát ismerteti ez a tárlat.

Ninkov Kovačev Olga, művészettörténész: „Azokat az eredményeket, amelyeket az építészetben már a historizmus magáénak mondhatott, azt tudta folytatni a szecesszió, természetesen egy teljesen más nyelvezettel. A szecessziónál a nyelvezet, tehát az ornamentika nagyon fontos. Itt, konkrétan a magyar szecessziónál, a magyar népművészetből való merítés, a bécsi szecessziónál pedig a geometrizáló elemek. Itt nálunk, a városi múzeum épületén ez utóbbi tapasztalható, de olyan szerencsénk van itt Szabadkán, hogy nagyon sok szép, értékes olyan épületünk van, amelyek közintézmények, tehát belülről is megtekinthetőek. Ilyenek a Városháza, a Raichle palota vagy a Zsinagóga, és ilyen a múzeum is.”

szecesszió világnapja
Szabadkai Városi Múzeum

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:57, Frissítve: 18:04

Elhunyt 14 beteg, 5 255 új eset

5 255 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában Szerbiában. 13 ezer tesztet végeztek el. A kór következményében 14-en életüket vesztették.
17:46, Frissítve: 17:54

Harcok Ukrajna déli és keleti részén

Az orosz erők teljes ellenőrzésük alá vonták a Donyeck régióban fekvő Piszki falut – idézte az Interfax hírügynökség az orosz védelmi minisztériumot.

Népszerű