Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Táblaavatás - Horgos megkapta a Tiszta forrás település címet

2019-05-31
21:21
2019-06-01
18:07
Forrás
Pannon RTV
Azok a települések kaphatják meg a címet, amelyek a magyar népzenekutatás legfontosabb szereplőinek, Vikár Bélának, Kodály Zoltánnak, Lajtha Lászlónak és Bartók Bélának a gyűjtőhelyei voltak.

Sors Róbert, tanácselnök, Horgos HK: „Horgos számára azért is nagyon fontos, mert itt a kulturális élet már nagyon régi időkre nyúlik vissza. A helyi Bartók Béla Művelődési Egyesület már nyolcvan évet töltötte be, ezen kívűl a hagyományok mindig nagy tiszteletben voltak tartva. Azt kell tudnunk, éreznünk és célunknak kitűzni, hogy a kultúra zászlós hajói legyünk, itt Vajdaságban, a Délvidéken.”

Az ünnepélyes táblaavatón a Pro Bartók Társaság is jelen volt. A nagyszentmiklósi székhelyű egyesület Bartók Béla életútjával foglalkozik.

Tamás Sándor, elnök, Pro Bartók Társaság, Nagyszentmiklós, Románia: „Társaságot alapítottam, arra célra, hogy kegyelettel ápoljuk a zeneszerző emlékét, őrizzük szellemiségét és hogy az életművét közkinccsé tegyük a városban és a városhoz tartozó területeken. Azóta hetven alkalommal szerveztünk hangversenyeket.”

A táblaavatást követően az érdeklődők megtekinthették a Kiállítás a javából – helytörténeti és a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület nyolcvan évét bemutató tárlatot. A Hagyományok Háza vajdasági hálózata által szervezett viseletkészítő tanfolyam vizsgadarabjait is kiállították, és a magyarkanizsai Törteli Károly tus és akvarell festményeit is bemutatták.

Törteli Károly, kiállító, Magyarkanizsa: „Ez a környezet megérdemli, hogy ezt a várost megörökítsük, hogy unokáink is lássák majd, hogyan néztek ki az épületek. A jellegzetesebb épületek kerültek bemutatásra, Horgoson, Kanizsán, Észak-Bácskában, Martonoson. Tehát a kiállítás anyaga ezekből a képekből van összerakva és ez a 2000 fős vendégsereg, aki megjelenik itt a napokban, azok belelátnak ebben a környezetbe.”

Az eseményen bemutatták A tiszta forrás öröksége című kötetet Kozma Rita szerkesztésében.

A Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület népművészeti szakosztálya előadta A Tiszta forrásból című ünnepi műsorát.

Tiszta forrás
népzene
cím
Sors Róbert
Horgos
bartók béla

Most

19:14, Frissítve: 19:22

A kormány támogatja az egészségturizmust

Szerbia 2015 óta jelen van a legismertebb egészségügyi vásárokon, Londonban, Berlinben, Madridban, Moszkvában, és egyre több ember érkezik az országba valamilyen egészségügyi beavatkozás miatt.

Népszerű

Ismét összefogtak az oromi és csantavéri termelők

Újraszántották a két falut összekötő több mint 5 kilométeres földesutat. A forgalmas útszakasz nagyon rossz állapotban volt, ezért döntöttek úgy a gazdák, hogy saját maguk oldják meg a problémát.

Kiemelték a Hableány turistahajót

A turistahajó május 29-én süllyedt el 35 emberrel. A fedélzetén 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet tartózkodott.