Ugrás a tartalomra

Táblaavatás - Horgos megkapta a Tiszta forrás település címet

2019.05.31
21:21
2019.06.01
18:07
Forrás
Pannon RTV
Azok a települések kaphatják meg a címet, amelyek a magyar népzenekutatás legfontosabb szereplőinek, Vikár Bélának, Kodály Zoltánnak, Lajtha Lászlónak és Bartók Bélának a gyűjtőhelyei voltak.

Sors Róbert, tanácselnök, Horgos HK: „Horgos számára azért is nagyon fontos, mert itt a kulturális élet már nagyon régi időkre nyúlik vissza. A helyi Bartók Béla Művelődési Egyesület már nyolcvan évet töltötte be, ezen kívűl a hagyományok mindig nagy tiszteletben voltak tartva. Azt kell tudnunk, éreznünk és célunknak kitűzni, hogy a kultúra zászlós hajói legyünk, itt Vajdaságban, a Délvidéken.”

Az ünnepélyes táblaavatón a Pro Bartók Társaság is jelen volt. A nagyszentmiklósi székhelyű egyesület Bartók Béla életútjával foglalkozik.

Tamás Sándor, elnök, Pro Bartók Társaság, Nagyszentmiklós, Románia: „Társaságot alapítottam, arra célra, hogy kegyelettel ápoljuk a zeneszerző emlékét, őrizzük szellemiségét és hogy az életművét közkinccsé tegyük a városban és a városhoz tartozó területeken. Azóta hetven alkalommal szerveztünk hangversenyeket.”

A táblaavatást követően az érdeklődők megtekinthették a Kiállítás a javából – helytörténeti és a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület nyolcvan évét bemutató tárlatot. A Hagyományok Háza vajdasági hálózata által szervezett viseletkészítő tanfolyam vizsgadarabjait is kiállították, és a magyarkanizsai Törteli Károly tus és akvarell festményeit is bemutatták.

Törteli Károly, kiállító, Magyarkanizsa: „Ez a környezet megérdemli, hogy ezt a várost megörökítsük, hogy unokáink is lássák majd, hogyan néztek ki az épületek. A jellegzetesebb épületek kerültek bemutatásra, Horgoson, Kanizsán, Észak-Bácskában, Martonoson. Tehát a kiállítás anyaga ezekből a képekből van összerakva és ez a 2000 fős vendégsereg, aki megjelenik itt a napokban, azok belelátnak ebben a környezetbe.”

Az eseményen bemutatták A tiszta forrás öröksége című kötetet Kozma Rita szerkesztésében.

A Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület népművészeti szakosztálya előadta A Tiszta forrásból című ünnepi műsorát.

Tiszta forrás
cím
Sors Róbert
Horgos
bartók béla

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.