Ugrás a tartalomra

Tájház épül Hertelendyfalván

2018.12.29
20:02
2018.12.31
16:02
Forrás
Pannon RTV
Szakmai tanácsadás céljából látogattak zentai szakemberek a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesületben épülő tájházba.

Hamarosan befejeződhetnek a munkálatok, és következhet az épület berendezése. Ezt nagy odafigyeléssel szeretnék elvégezni, ezért kérték a zentai szakemberek segítségét.


Varga Erzsébet, az egyesület kézimunkacsoportjának vezetője mutatta meg és vázolta fel a vendégeknek, hogyan képzelik el a tájház berendezését.

Varga Erzsébet, a kézimunkacsoport vezetője, Tamási Áron SZMME, Hertelendyfalva:  „Mi itt Hertelendyfalván még ma is kézimunkázunk, és csináljuk a székelyvarrottast. Mondták, hogy arra vigyázzunk, hogy a szobában, ahol tájház lesz, ne tegyünk a mostani varrottast, hanem nézzük, hogy az öreg holmikat. Az nem baj, hogy meg van sárgulva, nem baj, hogy el van szakadva, ha 120-130 éves, annak az a végzete, azt válasszuk ki.”

Szűgyi Ferenc zentai néprajzkutató volt a szakmai főtanácsadó: „Örvendünk, hogy egy újabb kezdeményezésnek vagyunk tanúi. Nagyon örülünk, hogy őrzik a hagyományaikat, és őrizni is akarják az utókornak. Egyelőre nagyon kezdeti stádiumban látjuk a tájházat, folynak most is a munkálatok. Nagyon remélem, hogy jól sikerül berendezni. Az eddigi elmondások alapján úgy tűnik, hogy a tárgyakat is sikerül beszerezni. Vannak apróságok, amiket még talán meg kell oldani. Fölhívtam rá a figyelmüket, pici cserére, esetleg módosításra, amire jelenleg mód van, illetve megengedi ezt a kivitelezés. Azt hiszem, hogy nagyon jó tájház lesz szakmai szempontból is. Bízunk benne, hogy hamarosan megnyílik, és sikerül megtekinteni már készen.”

Juhász Gyula, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet népzenei munkatársa elmondta, egy örömteli megkeresésnek tesznek eleget: „Amit láttunk, az az a fázis, hogy hamarosan el fog készülni, és gyűlnek a tárgyak. Mindenki hozza, amit otthonról egy ilyen helyiségben érdemes elhelyezni.”

A tárgyak leltárba vételéről és a Vajdasági Magyar Értéktár fontosságáról Gondi Martina, a Művelődési Intézet igazgatója beszélt.

Gondi Martina, igazgató, Vajdasági Magyar Művelődési Intézet: „A Művelődési Intézet egyik feladata, hogy digitalizálja mindazt, ami számunkra érték. Ami nekünk most nagyon fontos itt Hertelendyfalván, hogy megkérjük az ittenieket, a közösségnek a tagjait, segítsenek nekünk abban, hogy a régi anyagokat megtaláljuk. Ez legyen akár fotóanyag, akár egy kézműves tárgy, teljesen mindegy, hogy miről van szó. Nagyon fontos, hogy digitálisan megőrizzük.”

Az igazgató javasolta, hogy alakuljon meg a helyi értéktár bizottság, amely összegyűjti és összeírja a helyi értékek listáját, és továbbítja a Vajdasági Magyar Értéktár Bizottságnak.

Hertelendyfalva
tájház
Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.