Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Temeriniek Kishegyesen

2020-10-14
13:00
2020-10-14
16:38
Forrás
Pannon RTV
Mintegy 338 temerininek állít név szerinti emléket Virág Gábor Temeriniek Kishegyesen 1848-1851 elnevezésű tanulmánya. A kiadványt tegnap a kishegyesi tűzoltóotthonban mutatták be.

A kötet az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc során Kishegyesre menekült temeriniek sorsát dolgozza fel.

Virág Gábor, a kötet szerzője: „Az ember addig él, amíg emlékeznek rá. Ebben az én kutatási munkámban azt tartom csodálatosnak, hogy ilyen esetekkel találkozok, mint a menekült sors, vagy hasonlók. Vannak konkrét emberek, nevekkel, életkorral, sorssal. Ez bennem feltámad, és velem él mindig.”

A névjegyzéknek köszönhetően akadnak olyanok, akik a rég elfeledett elődöket fedezték fel. Ilyen például Ádám István, a Temerini Alkotóműhely és Képzőművészeti Tábor elnöke is: „Furcsa mód ráakadtam Samu Ferencre, aki szintén azon a kocsin ült, ahol nagyanyámnak a nagyapja. Nagyanyám erről nem tett említést, hogy volt még egy testvér, aki vagy Temerinben, vagy útközben meghalt, mivel itt Kishegyesen az elsők között lett eltemetve.”

Ádám István szerint a könyv kiindulópontot képez a két település számára, hogy szorosabbra fűzzék az egymás között fennálló kapcsolatot.

Temeriniek Kishegyesen
Virág Gábor
könyvbemutató
Kishegyes

Most

20:30, Frissítve: 21:11

Európai koronavírus-járvány körkép

Emelkedik a kórházi kezelésre szoruló új koronavírusos betegek száma Horvátországban és Szlovéniában, éjszakai kijárási tilalmat léptetnek életbe Ausztriában, emelkedik a halálesetek száma Csehországban.
17:18, Frissítve: 19:47

Vereséget szenvedett a TSC

2:0-ás vereséget szenvedett a TSC Belgrádban a szerb labdarúgó Szuperliga 13. fordulójában az FK Voždovac vendégeként.

Népszerű