Ugrás a tartalomra

A Tisza virágzására várva

2019.06.07
18:25
2024.03.19
08:46
Forrás
Pannon RTV
Bár a Tisza még nem virágzott ki, az első Tiszavirág Fesztivált már megtartották Magyarkanizsán. Több szerbiai és magyarországi kisfilmet mutattak be, melyek valamilyen formában a Tiszához köthetők.

A szép Tisza és más nevet viselő filmfesztivállal vette kezdetét a Tiszavirág Fesztivál Magyarkanizsán. A délelőtt folyamán 9 olyan kisfilmet mutattak be a közönségnek, amely mindegyike a Tiszáról szólt.

Pap Zsolt rendező és producer Magyarországról egy 52 perces, a Tiszát a forrástól a torkolatig bemutató dokumentumfilmmel érkezett: „Nagyon szeretjük a Tiszát. Szeretjük, hogy vadregényes, hogy érintetlen, végig is hajóztuk már, és nem találtunk olyan összefoglaló filmet, ami az egész Tiszát bemutatta volna.”

Felolvasó délután és kerekasztal-beszélgetés következett, ahol arról esett szó, hogy a természetfilmezés milyen hatással lehet a természetvédelemre. Ennek pozitív példája a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál, amely a családoknak is szól, amit az eseményen Székelyhidi Tamás szervező mutatott be: „Nincs ma a világon olyan természetfilm stúdió, amelyik ne nevezett volna, de meghívtunk mellé minden más művészeti ágat, tehát képzőművészeket, fotósokat, zenészek van a Jam For Nature, a Trash Art Magyarország, ez az újrahasznosítás művészetének nagykövetei.”

A rendezvény célja, hogy egy olyan fórumot hozzanak létre, ahol a természetfilmes szakma képviselői évről évre tapasztalatokat cserélhetnek, emellett serkentheti a környezettudatos gondolkodásmódot. Iván Attila, szervező, Tiszavirág Fesztivál, Magyarkanizsa: „A Kárpát-medencei magyar filmesek filmjeit hoztuk el, mégpedig azokat, amelyek a Tiszáról, illetve Tiszavirágzással foglalkoznak. Ezek a filmek között vannak régebbiek is, vannak helyi filmek is, szerbiai magyar alkotóktól, illetve magyarországi filmesektől újabb filmek is.”

A magyarkanizsai Tiszavirág Fesztivált a Cultstream program és a Nemzeti együttműködési Alap támogatta.

tiszavirág
fesztivál
Magyarkanizsa
film
Tisza

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.