Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Több mint 180 kiállító az újvidéki könyvvásáron

2022.03.03
15:07
2022.03.03
19:57
Forrás
Pannon RTV
Könyvkiállítás van az Újvidéki Vásár épületében, Lélekvándorlás - Újvidék könyvön keresztül címmel.
Pannon RTV/Juhász Géza

A rendezvényt Matija Bećković akadémikus nyitotta meg - ahogy fogalmazott - egyszer, és mindenkorra.

„Ezt az eseményt számtalanszor megnyitják, és mindig nyitva van, soha nem szabadna bezárni. Számtalanszor várjuk, hogy olyasmit halljunk, amit még soha, és hol másutt lenne erre alkalom, mint Újvidéken.”

Pannon RTV/Juhász Géza

Az eseményen átadták az idei NIN-díjakat, valamint más elismeréseket is kiosztottak. A Prometej Könyvkiadó Az európai nyelvek megjelenése című köteteiért kapott elismerést. Ez a kiadó karolta fel egyébként Gion Nándor szerbre fordított könyveit is.

Zoran Kolundžija, főszerkesztő, Prometej Könyvkiadó: „Ezeknél a köteteknél fontos a történelem, a régészet, a paralingvisztika, a nyelvészet, az antropológia.”

Több mint 180 kiállító érkezett az eseményre, emellett koncerteket, előadásokat és különböző performanszokat is szerveznek.

Dragana Milošević tartományi művelődési titkár: „Számos program, szakmai és tudományos összejövetelek mellett, hagyományosan bemutatjuk a nemzeti kisebbségek kultúráját szolgáló intézeteink kiadói tevékenységét. Kiemelkedően fontos identitásuk megőrzése és fejlesztése miatt, de az általunk alapított intézmények ismerete is fontos, mint a Szerb Nemzeti Színház, a Vajdasági Levéltár, a Tartományi Műemlékvédelmi Intézet, vagy a Pavle Beljanski emlékgyűjtemény.”

A könyvkiállítással egyidőben, március 3-a és 10-e között tartják meg a 26. Art Expo nemzetközi művészeti kiállítást, valamint március 9-én kezdődik a kétnapos oktatási kiállítás az Újvidéki Vásár épületében.

könyvvásár
Újvidék
könyv

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:29, Frissítve: 21:37

Ötödször ismételték meg a szavazást

617-en adták le voksukat Veliki Trnovac település hatos számú szavazóhelyén a csütörtök esti előzetes eredmények szerint. Itt ötödször ismételték meg a szavazást.
18:55, Frissítve: 19:43

Három vajdasági díjazott az Életmese-pályázaton

Három vajdasági díjazottja lett az idei Életmese-pályázatnak, amelynek díjátadóját ma tartották a magyar Országházban. A pályázatot 14 évvel ezelőtt indították el azzal a céllal, hogy megőrizzék a családtörténeteket szerte a Kárpát-medencében.
18:29

Egy kis deszka is menthet életet

A frissen kirepült fecskék és más kismadarak eleinte ügyetlenek és hamar képesek beleesni egy medencébe, vagy vízgyűjtőbe - hívja fel a figyelmet a Mályi Madármentő Állomás.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.