Ugrás a tartalomra

Várady Tibor könyvbemutatója volt Óbecsén

2018.05.10
15:24
2024.03.19
08:39
Forrás
Pannon RTV
Az óbecsei Népkönyvtárban mutatták be Várady Tibor Libatoll és történelem című dokumentumpróza-kötetét, amelyhez a nagybecskereki Várady ügyvédi irodája aktái szolgáltak izgalmas forrásanyaggal.

Periratokból kibontakozó életsorsok elevenednek meg a Libatoll és történelem című kötetben. Szilágyi Edit, okleves jogász, Óbecse: „Érdekes volt, hogyan néztek ki azok a perek, amelyeket annak idején levezettek, hogy kik voltak azoknak a szereplői, érdekes volt látni azt az időt, amin keresztülment, és azt a precizitást, ahogy írja a szöveget, ugyanakkor szövi bele a humort, a mondandót, és az egész társadalmat.”

A Zoknik a csilláron, életek hajszálon című, szerb és német fordításban is megjelent kötethez hasonlóan új könyvében is olyan történeteket dolgoz fel a szerző, amelyek alapjául az 1893-ban Nagybecskereken alapított Várady ügyvédi iroda periratai szolgáltak. Várady Tibor, a könyv szerzője: „A világháborúk eredményeit tudjuk, de hogy mi volt a mindennapokban, az mindinkább elmerül. Ezek a jogi esetek a kisembereket, a mindennapokat visszahozzák. Ahogy az ember ezeket egymás mellé teszi és nézegeti, felmerül, hogy nem ez volt-e az igazi történelem, a kisemberek történelme?”

A szerb és magyar nyelven is kiadott új kötet a Forum gondozásában jelent meg. Virág Gábor, igazgató, Forum Könyvkiadó Intézet: „Tudom ajánlani mindenkinek, akit érdekel a múlt, az identitás, a jog különböző fondorlatai, illetve a történelem buktatói az egyszerű emberek számára.”

A könyvet legközelebb Szabadkán mutatják majd be.

Óbecse
Várady Tibor
Libatoll és történelem
Virág Gábor
könyvbemutató

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.