Ugrás a tartalomra

VM4K-évadzáró: Ifj. Kurina Verebes Gusztáv hegedőművész szólóestje

2021.12.23
21:21
2022.04.30
10:53
Forrás
Pannon RTV
Orosz melódiák, francia filmzenei betétek és klasszikusok is elhangzottak a Hálaadás című karácsonyi hangversenyen Szabadkán.

Ifj. Kurina Verebes Gusztáv hegedőművész szólóestjét évadzáró rendezvényként mutatta be a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ.

Tizenhét szerzeményt játszottak a szabadkai Városházán ifj. Kurina Verebes Gusztáv és az Újvidéki Művészeti Akadémia zenetagozatos mesterképzős hallgatói. Az esten Piazzola, Vivaldi és Dvorzák mellett Id. Kurina Verebes Gusztáv saját szerzeményei is elhangzottak. Három hónapot dolgoztak ezen a koncerten, amit először Szabadkán mutattak be.

Ifj. Kurina Verebes Gusztáv, hegedőművész: „Ezen a projekten már három hónapja dolgozunk, a terembérléstől, a szervezésen a kottaíráson a zenekar betanításáig. Kilencvenkilenc százalékban apukámnak köszönhetjük, az ő ötlete volt, hogy összehozzon egy huszonöt tagú zenekart és előadjuk más jellegű zenét, nem csak klasszikusokat.”

Id. Kurina Verebes Gusztáv számos dal átiratát is jegyzi, A fájó dajka dalát pedig fia hosszú betegségből való felépülése után, hálából írta. „Ilyen dolgokat, ahogy mondani szokták, a zenedében és az Akadémián nem tanítanak. ez szívből ered és merem állítani, hogy csak a romák tudják így csinálni, ilyen stílusban.”

Id. Kurina szerzeményei közül néhányat a 100 Tagú Cigányzenekar is játszik majd a közeljövőben.

Ifj. Kurina Verebes Gusztáv
id. Kurina Verebes Gusztáv
VM4K

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.