Ugrás a tartalomra

A zsidók útjai – Kiállítás a Vajdasági Levéltárban

2020.09.08
16:43
2020.09.08
21:16
Forrás
Pannon RTV
Vándorkönyvek, tanonckönyvek és egyéb személyes tárgyak állnak annak a kiállításnak a középpontjában, amelyet a Zsidó Kultúra Európai Napja keretein belül mutattak be a Vajdasági Levéltárban.

A Zsidó Kultúra Európai Napja európai kezdeményezés. Először 1999-ben szervezték meg azzal a céllal, hogy megőrizzék a zsidó kulturális hagyatékot és szélesebb körben bemutathassák az érdeklődők számára. Tavaly 29 országban több mint 1200 eseményt szerveztek a tematikus év alakalmából. Idén A zsidók útjai címet kapta a nemzetközi rendezvénysorozat.

Mirko Adam, elnök, Újvidéki Zsidó Hitközség: „Az esemény célja, hogy azok az emberek, akik nem sokat tudnak a zsidó népről és a zsidó kultúráról és örökségről, megismerjék, mert legtöbb a rossz vélemény. Általában rossz véleménnyel vagyunk egymásról, és ezt szét kell oszlatni, mivel minden ember egyforma.”

Az újvidéki kiállításon a Habsburg Birodalom és utódállamai által 1743. és 1923. között kiadott úti okmányok tekinthetők meg.

Olga Andraši, a kiállítás szervezője: „A vándorkönyveket, vagy tanonckönyveket a fiatal iparossegédek kapták, hogy utazhassanak Európa-szerte, és több szakmai tudásra és gyakorlatra tegyenek szert. A házalókönyveket a legalacsonyabb kereskedők kapták, az adó alapján legalacsonyabbak, hogy házról házra járva kereskedhessenek, a hátukon vagy a vállukon hordva az eladásra szánt árut.”

Az úti okmányok mellett a kiállítás látogatói megtekinthetnek személyes tárgyakat is, amelyeket a korabeli zsidó vándorok és házalók vittek magukkal útjaikra.

Vajdasági Levéltár
kiállítás

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.