Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Hivatalos használatba kerül a bunyevác nyelv is Szabadkán

2021.03.04
13:06
2021.03.04
16:40
Forrás
Pannon RTV
Ez a város alapszabályának módosítása által válik lehetővé, amit ma szavaztak meg a Városi Képviselő-testület ülésén.
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Lehetővé válik a Bajnát és a Harcosok sorakozója helyi közösség részletes szabályozási tervének módosítása is, így ott garázsok és orvosi rendelő épülhet. Kinevezésekről is döntöttek.

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Szabadka Város Képviselő-testületének ülésén 23 napirendi pont szerepelt. Parázs vitát váltott ki Szabadka alapszabályának módosítási indítványa, amellyel a szerb, a magyar és a horvát nyelv mellett a bunyevác is hivatalos használatba kerül a város területén. Mirko Bajić, a Bácskai Bunyevácok Szövetségének elnöke, független önkormányzati képviselő megköszönte, hogy egy teljes évszázad erőfeszítéseinek eredményeként elfogadták a Bunyevác Nemzeti Tanács vezetésének javaslatát.

Mirko Bajić, független önkormányzati képviselő, Szabadka VKT: „Történelmi nap. Ezáltal végre teljes egészében elfogadásra került a tény, hogy a bunyevác egy nép, ahogyan terminológiailag használjuk, egy nemzeti közösség, itt Szerbiában, amelynek elismerik, hogy van saját kultúrája, saját hagyománya és saját nyelve.”

Pannon RTV/Bárdos Orsolya/archív

A szóban forgó javaslatot üdvözölte, és támogatásáról biztosította az ellenzéki, Szabadka Polgári Mozgalma képviselőcsoportja is.

Ezzel szemben a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetségének elnöke, Tomislav Žigmanov önkormányzati képviselő azt üzente a szószékről, hogy a bunyevác nyelv nem létezik, az csak egy dialektus. Azt is hozzátette: szerinte a bunyevácok háromnegyed része horvátnak vallja magát.

Tomislav Žigmanov, önkormányzati képviselő, Szabadka VKT (VHDSZ): „Ennek a nyelvnek nincs nyelvtana, sem helyesírása. Nem tudni, hogyan dolgoznak majd azok, akik a dokumentumokat írják, mivel nincs nyelvi és írott öröksége, tehát semmi sem egyértelmű. Többnyire azok beszélik ezt a nyelvet, akik az 1990-es évekig horvátnak vallották magukat.”

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Szabadka Város alapszabályának módosítási indítványát végül 58 igen és két ellenszavazattal elfogadták.

Stevan Bakić, polgármester, Szabadka (SZHP): „Szabadka ezzel megmutatja a saját, nagy demokratikus kapacitását, amellyel kerekké válik egy történet, amire mindannyian büszkék vagyunk, a város sokszínűségére, ahogyan különféle kultúrákkal egymás mellett élünk, és együtt élünk.”

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

A VMSZ frakciója is támogatta a bunyevác nyelvvel kapcsolatos kérdést.

A városi közműfejlesztést érintő kérdések is szerepeltek a napirendi pontok között. A Harcosok sorakozója helyi közösség részletes szabályozási tervének egy része módosul, aminek a jogi feltételeit teremtette meg a Városi Képviselő-testület, annak elfogadásával.

Nágel János, önkormányzati frakcióvezető, Szabadka VKT (VMSZ): „Legfontosabb tételei a részletes rendezési terv módosításának, hogy lehetővé válik ezen a városrészen egy új egészségház építése, valamint egy nyilvános közgarázsnak az építése, ezek a legfontosabb tételek, amiket lehetővé tesz a terv.”

A Városi Képviselő-testület ülésén személyi kérdésekről is döntöttek. A szabadkai Útügyi, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat igazgatója mandátumának megszűnését és Ognjen Golubović megbízott igazgatóvá való kinevezését is megszavazták. Emellett három alapítvány tavalyi évre vonatkozó beszámolója, illetve idei évre vonatkozó tervei is elfogadásra kerültek.

Szabadka
VKT
Városi Képviselő-testület
Mirko Bajić
Tomislav Žigmanov
független önkormányzati képviselő
polgármester
önkormányzati frakcióvezető
Nágel János
VMSZ
SZHP
VHDSZ

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:44, Frissítve: 21:23

Újra a Zvezda a bajnok

Ismét a Crvena zvezda nyerte a szerb labdarúgó Szuperligát. A piros-fehér belgrádi együttes meggyőző 3:1-es győzelmet aratott a Voždovac ellen az utolsó fordulóban.
19:05, Frissítve: 20:19

Tavaszi hangulatban

Tavaszi hangulat volt ma a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesületben, hiszen ezzel a címmel szerveztek népzenei műsort. Versmondók, citerazenekarok és kórusok mutatkoztak be.
18:20, Frissítve: 20:56

A fantasztikus Fantast

Hétfőn kezdődött és ma ért véget Óbecsén a Fantast nemzetközi zenei vetélkedő. A 9. alkalommal megszervezett eseményen az idén több mint 300 fellépő vett részt, hét ország 49 városából.

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.