Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Hivatalos használatba kerül a bunyevác nyelv is Szabadkán

2021.03.04
13:06
2021.03.04
16:40
Forrás
Pannon RTV
Ez a város alapszabályának módosítása által válik lehetővé, amit ma szavaztak meg a Városi Képviselő-testület ülésén.

Lehetővé válik a Bajnát és a Harcosok sorakozója helyi közösség részletes szabályozási tervének módosítása is, így ott garázsok és orvosi rendelő épülhet. Kinevezésekről is döntöttek.

Szabadka Város Képviselő-testületének ülésén 23 napirendi pont szerepelt. Parázs vitát váltott ki Szabadka alapszabályának módosítási indítványa, amellyel a szerb, a magyar és a horvát nyelv mellett a bunyevác is hivatalos használatba kerül a város területén. Mirko Bajić, a Bácskai Bunyevácok Szövetségének elnöke, független önkormányzati képviselő megköszönte, hogy egy teljes évszázad erőfeszítéseinek eredményeként elfogadták a Bunyevác Nemzeti Tanács vezetésének javaslatát.

Mirko Bajić, független önkormányzati képviselő, Szabadka VKT: „Történelmi nap. Ezáltal végre teljes egészében elfogadásra került a tény, hogy a bunyevác egy nép, ahogyan terminológiailag használjuk, egy nemzeti közösség, itt Szerbiában, amelynek elismerik, hogy van saját kultúrája, saját hagyománya és saját nyelve.”

A szóban forgó javaslatot üdvözölte, és támogatásáról biztosította az ellenzéki, Szabadka Polgári Mozgalma képviselőcsoportja is.

Ezzel szemben a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetségének elnöke, Tomislav Žigmanov önkormányzati képviselő azt üzente a szószékről, hogy a bunyevác nyelv nem létezik, az csak egy dialektus. Azt is hozzátette: szerinte a bunyevácok háromnegyed része horvátnak vallja magát.

Tomislav Žigmanov, önkormányzati képviselő, Szabadka VKT (VHDSZ): „Ennek a nyelvnek nincs nyelvtana, sem helyesírása. Nem tudni, hogyan dolgoznak majd azok, akik a dokumentumokat írják, mivel nincs nyelvi és írott öröksége, tehát semmi sem egyértelmű. Többnyire azok beszélik ezt a nyelvet, akik az 1990-es évekig horvátnak vallották magukat.”

Szabadka Város alapszabályának módosítási indítványát végül 58 igen és két ellenszavazattal elfogadták.

Stevan Bakić, polgármester, Szabadka (SZHP): „Szabadka ezzel megmutatja a saját, nagy demokratikus kapacitását, amellyel kerekké válik egy történet, amire mindannyian büszkék vagyunk, a város sokszínűségére, ahogyan különféle kultúrákkal egymás mellett élünk, és együtt élünk.”

A VMSZ frakciója is támogatta a bunyevác nyelvvel kapcsolatos kérdést.

A városi közműfejlesztést érintő kérdések is szerepeltek a napirendi pontok között. A Harcosok sorakozója helyi közösség részletes szabályozási tervének egy része módosul, aminek a jogi feltételeit teremtette meg a Városi Képviselő-testület, annak elfogadásával.

Nágel János, önkormányzati frakcióvezető, Szabadka VKT (VMSZ): „Legfontosabb tételei a részletes rendezési terv módosításának, hogy lehetővé válik ezen a városrészen egy új egészségház építése, valamint egy nyilvános közgarázsnak az építése, ezek a legfontosabb tételek, amiket lehetővé tesz a terv.”

A Városi Képviselő-testület ülésén személyi kérdésekről is döntöttek. A szabadkai Útügyi, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat igazgatója mandátumának megszűnését és Ognjen Golubović megbízott igazgatóvá való kinevezését is megszavazták. Emellett három alapítvány tavalyi évre vonatkozó beszámolója, illetve idei évre vonatkozó tervei is elfogadásra kerültek.

Szabadka
VKT
Városi Képviselő-testület
Mirko Bajić
Tomislav Žigmanov
független önkormányzati képviselő
polgármester
önkormányzati frakcióvezető
Nágel János
VMSZ
SZHP
VHDSZ

Most

14:12

Kevesebb a migráns Horgoson

Rendszeresen begyűjtik Észak-Bácskában a határ menti övezetben megbúvó migránsokat, ők azonban visszaszivárognak. A települések központját elkerülik, napközben most nem is igazán mozognak, mert elkezdődött a harmincnapos muszlim böjt, a ramadán.
14:02, Frissítve: 15:46

Faültetési akciót tartottak Palicson

Mintegy 300 facsemetével gazdagodott a palicsi természeti park. A magas vízszint miatt egyes fajták elkezdtek korhadni, aminek következtében csökkent a fafajták sokszínűsége a parkban. Ezen szeretne javítani a Palics-Ludas Közvállalat az ültetéssel.
13:30, Frissítve: 13:38

Uniós csúcs Brüsszelben

Ma kezdődött a kétnapos uniós csúcs Brüsszelben. A tárgyalások fő témái közé tartozik az Ukrajnának nyújtott fegyverkezési és pénzügyi támogatás, a migráció, az uniós gazdasági versenyképesség.

Népszerű

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.