Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kucor Dejan

Új kutakat fúrtak és szereltek fel Topolyán

2022.11.18
12:45
2022.11.18
15:53
Forrás
Pannon RTV
Új kutakat fúrtak és szereltek fel Topolyán a jobb ivóvízellátás érdekében. Az egyik már próbaüzemben van.

Az idei szárazságban ugyan nem volt gond az ivóvízellátással a város területén, viszont az új beruházásoknak köszönve nőtt a vízigény. Hamarosan egy új klórozó berendezéssel is fejlesztik a topolyai vízgyárat.

Pannon RTV/Kucor Dejan

Topolyán az elmúlt évek nagyberuházásai, mint amilyenek az ipari park új gyárai, a TSC Akadémia és az új stadion, a megújuló egykori hotel, a városi fürdő kiépítése következtében egyre nagyobb a vízfogyasztás a városban.

Pazsa János, vízellátásért felelős mérnök, Komgrad Közvállalat, Topolya: „Nagyon hamar rájöttünk arra, hogy a meglévő vízkapacitás, a víznyerő állomásnak a kapacitása, a városban lévő lakosság vízellátását tudja csak fedezni, és ebből kifolyólag kénytelenek voltunk utánanézni, hogy milyen mennyiségben kell még biztosítani plusz vizet, ivóvíz minőségű vizet, és kiszámoltuk, felbecsültük, hogy olyan 18 liter másodpercenkénti híja, és ennek kapcsán lett két kút kifúrva 2018/2019 folyamán.”

Pannon RTV/Kucor Dejan

A topolyai kutakból először a vízgyárba kerül a víz, amelyet itt biológiailag megtisztítanak majd, így jut el a tiszta ivóvíz a lakossághoz. Eddig 7 kút látta el Topolya ivóvíz igényét, most pedig az újakkal együtt 9 lesz.

Pannon RTV/Kucor Dejan

Az új kutak másodpercenként 11 liter vizet tudnak kinyerni, ami azt jelenti, hogy naponta 1700 m3 vizet képesek biztosítani. A kutak fúrását a Komgrad közvállalat finanszírozta, a községi költségvetésből pedig 9 millió dinárral támogatták a felszerelést. A vízellátás minőségét is tovább javítják.

Szatmári Adrián, polgármester, Topolya: „Aláírásra került egy szerződés a tartományi Mezőgazdasági, - víz- és erdőgazdálkodási titkársággal, ennek a projektumnak az értéke 28 millió dinár, a témája pedig egy modern klórozóberendezés felszerelése a topolyai vízgyárban. Ebből az összegből 23 millió 400 ezer dinárt a tartomány finanszíroz, 4 millió 600 ezer dinárt pedig az önkormányzati költségvetésből fogunk kiválasztani erre a célra.”

A vízgyár kapacitását is szeretnék növelni, erre vonatkozóan elkészült a tervdokumentáció, a beruházás becsült értéke 80 millió dinár, melyet pályázati eszközökből szeretnének megvalósítani - tette hozzá Szatmári Adrián, topolyai polgármester.

kút
Topolya
ivóvíz
ivóvízellátás
ivóvízellátás
ivóvízhálózat
Komgrad Közvállalat
Pazsa János
Szatmári Adrián

Most

09:54, Frissítve: 10:29

Busóbemutató a VM4K-ban

A busómaszkfaragás fortélyaival és a busójárás történetével ismerkedhettek meg csütörtök este mindazok, akik ellátogattak a szabadkai VM4K Klubhelyiségébe.
07:22, Frissítve: 08:00

Lehűlést hoz a borulás

Ma túlnyomóan felhős idő várható. Először Szerbia északi részén, tehát Vajdaságban lesz egyre borultabb az ég, a felhősödés azután az ország többi részére is kiterjed.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.