Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Új tudományos, szellemi műhellyel bővül a bácsfeketehegyi művelődési élet

2017-12-06
14:40
2017-12-06
16:33
Forrás
Pannon RTV
Több kulturális, művelődési létesítmény felújítása zajlik Kishegyesen. Bácsfeketehegyen felújítják Bányai János szülőházát.

A Bányai János Irodalmi Alapítvány, amelynek támogatója Magyarország Kormánya, a Nemzetpolitikai Államtitkárság, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Magyar Nemzeti Tanács, felújítja az elhunyt író, egyetemi tanár szülői házát. Kishegyesen a volt szövetkezeti otthon renoválásának tervei készülnek.

Kishegyesen a volt szövetkezeti otthon elhanyagolt, rossz állapotban lévő épületét tekintették meg a tervezők. A helyi közösség eddig próbatermet és ifiklubot alakított itt ki. A további felújítások tervdokumentációja év végére készül el.

Mohácsi Zoltán, tanácselnök, Kishegyes HK: „A legfőbb célunk az, hogy a könyvtárat egy méltó környezetbe tudhassuk, erre egy alkalmas helyszín a szövetkezeti otthon épülete, ugyanakkor az igényüket felénk jelző civil szervezeteknek is lesznek helyiségek itt az épületben, valamint a művelődés is használni fogja és bárki, akinek valamilyen ötlete van itt Kishegyesen.”

A művelődési élet terén több nagy projekt is megvalósult idén Bácsfeketehegyen, felújították a színházat valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával új fűtésrendszert kap a kultúrotthon. Az elhunyt Bányai János, irodalmár, egyetemi tanár szülői háza hamarosan a művelődési élet új színterévé válik.

Sárközi István, elnök, Feketics Művelődési Egyesület: „Ezt a Bányai János Irodalmi Alap vállalta fel, amelynek támogatója Magyarország Kormánya, a Nemzetpolitikai Államtitkárság, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Magyar Nemzeti Tanács. Egy tudományos, szellemi műhelyként képzeltük el, melyben a későbbiek folyamán lesz napi tartalom is, író-olvasó találkozók, koncertek és a Bányai János Díjat is meg fogjuk hirdetni.”

A felújítás elkezdődik, miután a Bányai János Irodalmi Alapítvány megvásárolja a telket a hozzátartozóktól.

Kishegyes
Bácsfeketehegy

Most

19:04, Frissítve: 19:10

Kiosztják a Berlinale elismeréseit

Ma osztják ki a 68. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, a Berlinale elismeréseit. A fődíjért, az Aranymedvéért 19 mű verseng. A filmes rendezvényen 11 nap alatt összesen 949 vetítést tartottak.
17:01, Frissítve: 17:44

Mintegy négyszázan prélóztak Bajsán

A vendégek a környező településekről, valamint Magyarországról, Horvátországból és Szlovákiából érkeztek. A multietnikus rendezvény célja a szórakozás, barátkozás, a hagyományok őrzése és átadása.

Népszerű

Petrov Nikolina az év első babája Zentán

Tegnap délután megszületett az első zentai baba a helyi közkórház szülészeti osztályán. A kislány volt a kilencedik, aki a zentai szülészeten jött a világra idén, azonban ő volt az első községbeli.