Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Új tudományos, szellemi műhellyel bővül a bácsfeketehegyi művelődési élet

2017-12-06
14:40
2017-12-06
16:33
Forrás
Pannon RTV
Több kulturális, művelődési létesítmény felújítása zajlik Kishegyesen. Bácsfeketehegyen felújítják Bányai János szülőházát.

A Bányai János Irodalmi Alapítvány, amelynek támogatója Magyarország Kormánya, a Nemzetpolitikai Államtitkárság, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Magyar Nemzeti Tanács, felújítja az elhunyt író, egyetemi tanár szülői házát. Kishegyesen a volt szövetkezeti otthon renoválásának tervei készülnek.

Kishegyesen a volt szövetkezeti otthon elhanyagolt, rossz állapotban lévő épületét tekintették meg a tervezők. A helyi közösség eddig próbatermet és ifiklubot alakított itt ki. A további felújítások tervdokumentációja év végére készül el.

Mohácsi Zoltán, tanácselnök, Kishegyes HK: „A legfőbb célunk az, hogy a könyvtárat egy méltó környezetbe tudhassuk, erre egy alkalmas helyszín a szövetkezeti otthon épülete, ugyanakkor az igényüket felénk jelző civil szervezeteknek is lesznek helyiségek itt az épületben, valamint a művelődés is használni fogja és bárki, akinek valamilyen ötlete van itt Kishegyesen.”

A művelődési élet terén több nagy projekt is megvalósult idén Bácsfeketehegyen, felújították a színházat valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával új fűtésrendszert kap a kultúrotthon. Az elhunyt Bányai János, irodalmár, egyetemi tanár szülői háza hamarosan a művelődési élet új színterévé válik.

Sárközi István, elnök, Feketics Művelődési Egyesület: „Ezt a Bányai János Irodalmi Alap vállalta fel, amelynek támogatója Magyarország Kormánya, a Nemzetpolitikai Államtitkárság, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Magyar Nemzeti Tanács. Egy tudományos, szellemi műhelyként képzeltük el, melyben a későbbiek folyamán lesz napi tartalom is, író-olvasó találkozók, koncertek és a Bányai János Díjat is meg fogjuk hirdetni.”

A felújítás elkezdődik, miután a Bányai János Irodalmi Alapítvány megvásárolja a telket a hozzátartozóktól.

Kishegyes
Bácsfeketehegy

Most

13:35, Frissítve: 13:56

Mátyás király emlékév 2018-ban

Potápi Árpád János közölte: a Kárpát-medence magyarsága az emlékévhez kapcsolódva számos közös rendezvényt, konferenciát tart majd, kiállítást, illetve a fiataloknak történelmi versenyeket szerveznek.
13:09, Frissítve: 13:28

Lakásépítési projektbe kezd Szerbia

Tavaszra kezdik építeni hat városban a rendőröknek, a katonáknak és a biztonsági szolgálat alkalmazottainak szánt lakásokat – erősítette meg Aleksandar Vučić államfő.
12:58, Frissítve: 13:09

Putyin elrendelte az orosz csapatok visszavonását

Elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki villámlátogatásra érkezett Szíriába, a hmejmími orosz légi támaszpontra.
11:53, Frissítve: 11:59

Vučić a francia elnökhöz utazik

Franciaországba utazik Aleksandar Vučić szerb államfő, este pedig kétoldalú tárgyalásokat folytat majd Emmanuel Macron francia elnökkel - írja a Tanjug.
11:07, Frissítve: 11:17

„Az emberekben ott van az önzetlen szeretet”

Őrizd a lángot! címmel tartott jótékonysági adventi koncertet az adai színházteremben Fehér Nóra énekesnő. Az est bevételét a súlyos betegségben szenvedő Orcsik Dorkának és családjának ajánlotta fel.

Népszerű

A termálfürdő helye

Új termálfürdő épül Topolyán

A közbeszerzési eljárás megtörtént, az engedélyeket kiadták, így minden készen áll ahhoz, hogy egy új termálfürdő épüljön Topolyán.
Horgosi Szüreti Napok

Szüreti Napok Horgoson

Kiállításmegnyitókkal kezdődtek a 28. Horgosi Szüreti Napok rendezvényei. A sportversenyekkel és gyermekprogramokkal tarkított eseményre külföldről is érkeztek vendégek.