Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragan Miljanić

13 milliárd dináros hitelfelvételről döntött a Vajdasági Képviselőház

2021.10.28
15:38
2021.10.28
17:21
Forrás
Pannon RTV
23 napirendi pont szerepelt a tartományi parlament 11. ülésén. Egyebek között költségvetési jelentések, tervek és egy 12 millió eurós hitelfelvétel jóváhagyásáról is döntöttek, amit környezetvédelmi célokra és energetikai fejlesztésekre szánnak.
Pannon RTV/Dragan Miljanić

A Vajdasági Magyar Szövetség frakciója támogatta a fejlesztési ügynökség 2019. és 2020-ra vonatkozó munkajavaslatát, abból kifolyólag, hogy a 2019-es egy nagyon sikeres év volt, erre pedig lehet alapozni a 2022-es költségvetési tervet is - hangsúlyozta Kovács Károly, a VMSZ tartományi parlament képviselője. „A fejlesztési ügynökség jóvoltából két beszállítói napot, valamint több részvételt szerveztek a nemzetközi vásárokon, illetve a Tartományi Kormány munkáját szeretném itt kiemelni, a Gazdasági Titkárságon keresztül rengeteg támogatást nyújtott a gazdasági szereplőknek, új munkahelyek teremtésére, új felszerelések és új helyiségek kiépítésére.”

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Az ülésen elhangzott, az első hat hónapos költségvetési jelentéshez képest most jobb a helyzet. Pintér Anna-Mária, tartományi parlamenti képviselő, VMSZ: „Összevetve az idei január-szeptemberi időszakot a tavalyival, a bevétel oldala idén 7,448 milliárd dinárral nőtt a tavalyihoz viszonyítva, valamint a kiadások oldala is idén 2,423 milliárd dinárral nagyobb összegű a tavalyi időszakhoz képest.”

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Az ellenzék szerint viszont jelentős fejlesztések nem valósultak meg, és továbbra is kevés pénzt szánnak a nagyberuházásokra, egyebek között az egészségügy területén - mondta Aleksandar Smiljanić, a Szerb Radikális Párt tartományi parlamenti képviselője. „A legnagyobb kifogásaink legfőképpen a kiadási oldalra vonatkoznak, vagyis a források elköltésének módjára. Rendkívül elégedetlenek vagyunk a végrehajtással, különösen a tőkebefektetési adminisztráció területén, ahol a teljesítés nagyon gyenge, 27 százalékos.”

Pannon RTV/Dragan Miljanić

A 23 napirendi pont között szerepeltek oktatással, turisztikával, vízüggyel, erdészettel, egészségüggyel és sporttal kapcsolatos befektetési témák is, de egy 12 millió eurós hitelfelvételi keret jóváhagyásáról is döntöttek. Pásztor István, elnök, Tartományi Képviselőház: „Elsősorban környezetvédelmi, illetve energiatakarékossági, illetve energiahasznosulási projekteknek a megvalósulása érdekében. Ez azért jelentős, mert akkor ennek a döntésnek alapján, ennek a jóváhagyásnak alapján lehet tervezni a következő évi költségvetést.”

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Az ülésen az elmúlt kilenc hónap költségvetésére vonatkozó jelentésről is vitáztak.

tartomány
tartományi képviselőház
Vajdaság
hitel
jelentés
költségvetés
Pásztor István

Most

11:33, Frissítve: 11:41

Egy asztalnál Kurti és Vučić

Több mint egy év után folytatódott a Belgrád és Pristina közti párbeszéd. Aleksandar Vučić szerb elnök és Albin Kurti koszovói kormányfő egy asztalhoz ült Brüsszelben.
10:51

A csúcson is netezne? - megteheti

Mostantól a Kilimandzsáró is szélessávú internetet kap, hogy a turisták tweetelhessenek, instázhassanak vagy whatsappozhassanak, miközben megmásszák Afrika legmagasabb hegyét.
09:56, Frissítve: 10:02

Korlátok hozadéka

20. alkalommal szervezték meg Bácskossuthfalván a 9+1 Nemzetközi Művésztelep Mesterműhelyét. Az alkotótábor idei témacíme: Korlátok hozadéka. A Mesterműhelyben készült alkotásokat Szent István-napi ünnepség keretében tekinthetik meg az érdeklődők.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.