Ugrás a tartalomra

Aláírták a megállapodást a Fehér Házban

2020.09.04
16:57
2020.09.05
07:09
Forrás
Szerbiai RTV
Áttörés történt a gazdasági együttműködés terén - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök, miután a szerb és a koszovói fél a jelenlétében aláírta a megállapodást Washingtonban.

Aláírta Szerbia államfője, Aleksandar Vučić és Avdullah Hoti koszovói kormányfő azt a megállapodást, amely Belgrád és Pristina gazdasági viszonyának normalizálására vonatkozik. Az ünnepélyes aláírást Washingtonban tartották, Donald Trump amerikai elnök jelenlétében. Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban kijelentette, Belgrád és Pristina elkötelezett a gazdasági kapcsolatok fejlesztése mellett, áttörés történt az együttműködés terén.

A gazdasági megállapodás lehetőséget biztosít arra, hogy az egész régió fejlődjön - ebben egyetértettek a felek. A találkozó 17 órakor kezdődött volna, azonban a prsitinai delegáció késett. Ennek ellenére, kisebb csúszással megtartották az ünnepélyes aláírást.

Korábban arról szóltak a hírek, hogy a dokumentumban szerepel egy kitétel a kölcsönös elismeréssel kapcsolatban, ez azonban a végleges verzióba nem került bele. Az aláírás után a párbeszéddel megbízott amerikai tisztségviselők, valamint az amerikai elnök is elégedettségüknek adtak hangot.

Az egész balkáni régió számára előrelépés a Szerbia és Koszovó közötti gazdasági együttműködésre vonatkozó megállapodás - nyilatkozta Siniša Mali Washingtonban. A szerb pénzügyminiszter hangsúlyozta, a megegyezés biztosítja a régió gazdasági fejlődését.

Marko Čadež, a Szerbiai Gazdasági Kamara elnöke kiemelte, a Belgrád és Pristina közötti megállapodás új gazdasági körülményeket teremt, amely mindenki számára kedvező.

Marko Đurić, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője szerint pedig a gazdasági megállapodás hatalmas eredmény mind Belgrád, mind pedig Pristina számára. Đurić hangsúlyozta, a gazdasági megegyezés korábban elérhetetlennek tűnt.

Aleksandar Vučić szerb elnök küldöttségével együtt megérkezett a Fehér Házba. Még egy tanácskozást tartottak a hamarosan esedékes aláírás előtt.

Egyes hírek szerint a pristinai delegáció még nem indult el a szállodából a Fehér Házba, állítólag nincsenek megelégedve a megegyezéssel, és elhalasztották látogatásukat a Fehér Házban - írta a Szerbiai RTV.

Megerősítették Aleksandar Vučić szerb és Donald Trump amerikai elnök mai találkozóját, amennyiben aláírásra kerül a koszovói féllel a gazdasági megállapodás.

Az előzetes bejelentések szerint Donald Trump amerikai elnök helyi idő szerint 11 órakor fogadja a Fehér Házban Aleksandar Vučić szerb államfőt és Avdullah Hoti koszovói miniszterelnököt.

A tervek szerint Trump jelenlétében írja alá a belgrádi és a koszovói fél azokat a gazdasági megállapodásokat, amelyekről tegnap és ma tárgyaltak a küldöttségek.

Vučić pozitívan nyilatkozott a dokumentumban foglalt megállapodásokról és megerősítette, hogy már nem szerepel benne a Szerbia és Koszovó függetlenségének kölcsönös elismeréséről szóló pont.

Az aláírás után a tervek szerint rövid tanácskozásra kerül sor a Fehér Ház ovális irodájában. A washingtoni találkozó közép-európai idő szerint 17 óra után kezdődhet.

Korábban írtuk:

A szerb államfő valamint Avdullah Hoti koszovói miniszterelnök Trump jelenlétében írja alá a gazdasági kérdésekről született megállapodásokat. A dokumentumban nincs szó a felek függetlenségének kölcsönös elismeréséről.

Avdullah Hoti koszovói kormányfő kijelentette, hogy mára tervezik a Belgrád és Pristina közötti tárgyalások első részének befejezését, amit Washingtonban folytatnak, a gazdasági kérdések terén pedig előrehaladást jelentett be. "Sikerült fejlődést elérnünk a gazdasági kérdésekben és nagy lépést tettünk előre. Holnap látni fogják az egyezségről szóló dokumentumot, mert ez a megállapodás" - nyilatkozta Hoti a pristinai sajtónak, akik Washingtonból tudósítanak. Beszélt arról is, hogy területi kérdések nem szerepeltek napirenden, és hogy a Fehér Ház sem nem javasolt káros megállapodást.

Washington
Aleksandar Vučić
Donald Trump
Avdullah Hoti

Most

20:30

Európa melegszik a leggyorsabban a kontinensek közül

Európa hőmérséklete a globális átlag nagyjából kétszeresével emelkedik – jelentette az AP hírügynökség az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az Európai Unió klímaváltozási szolgálata, a Copernicus legfrissebb jelentéseire hivatkozva.
19:54

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya és Zenta község területén kezdte az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogató aláírások gyűjtését a Vajdasági Magyar Szövetség. A párt Topolyán ma elsőként adta át listáját, így az egyes sorszámmal indulnak.
18:48, Frissítve: 19:19

Táncolt a tavasz a Népkörben

A tánc világnapja alkalmából a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ idén is megszervezte a Táncoló tavasz elnevezésű rendezvényt. A regionális gyermek és ifjúsági néptánc találkozón közel 200 fiatal lépett színpadra.
15:14, Frissítve: 18:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.