Ugrás a tartalomra

Vučić: Nincs többé napirenden Koszovó függetlenségének elismerése

2020.09.03
22:26
2020.09.04
07:56
Forrás
Szerbiai RTV, Pannon RTV
Belgrád és Pristina küldöttsége a Fehér Házban egyeztet. A délutáni nyilatkozatok szerint az egyik dokumentumban a felek kölcsönös elismerése szerepelt.

Nincs többé napirenden Koszovó függetlenségének elismerése Washingtonban - mondta Aleksandar Vučić, a Belgrád és Pristina közötti tárgyalások első napján. A délutáni nyilatkozatok még arról szóltak, hogy a szerbiai delegáció elé egy 16 pontból álló listát tettek, amelyen a gazdasági kérdések mellett szerepelt a tárgyaló felek függetlenségének kölcsönös elismerése is. Ezt a pontot azonban törölték az egyeztetés folyamán - részletezte Vučić. A szerb államfő úgy fogalmazott, a Koszovó függetlenségének elismerésére irányuló követelések nem új keletűek, de erről nem hajlandó tárgyalni.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Semelyik papír sem könnyű számunkra, de az a papír nagyon súlyos volt. 15-16 pontból állt. Az egyik az volt, amiről egész nap beszélnek, a függetlenség kölcsönös elismeréséről, ez semmi újat nem jelent, ilyen az amerikai politika, csak mi úgy gondoltuk, hogy annak nincs helye a gazdasági kapcsolatok normalizálásáról szóló dokumentumban. Elmondtam, hogy ezt nem tudjuk elfogadni. Trump kabinetjének emberei fair módon meghallgatták a mondanivalónkat és úgy hiszem, hogy a további dokumentumokban, már a harmadikban és a negyedikben ez a rendelkezés már nincs benne.”

Előzmény:

Koszovó függetlenségének elismerését kérik Szerbiától Washingtonban

A tárgyaláson Siniša Mali szerb pénzügyminiszter is ott van, aki a sajtónak azt nyilatkozta, hogy soha rosszabb papírt nem tettek eléjük, amióta megkezdődtek a tárgyalások a koszovói féllel. Hatalmas nyomás alatt vagyunk és számunkra nagyon fajsúlyos témákról tárgyalunk, az államfő pedig harcol a végsőkig - értékelte a tárgyalásokat Mali. Emlékeztetett arra, hogy Vučić közvetlenül a tárgyalások előtt úgy nyilatkozott, hogy a megadás nem opció. A belgrádi delegáció egyébként főként gazdasági kérdések megtárgyalása céljából érkezett az Egyesült Államokba.

Siniša Mali, pénzügyminiszter, Szerbia: „Nagyon nehezek a tárgyalások. Nagy nyomás alatt vagyunk. Már az elején kaptunk egy papírt, amelynél rosszabbat nem kaptunk még, amióta megkezdődtek a tárgyalások a koszovói albánokkal. Soha rosszabb papír nem volt, 16 pont van a tárgyalóasztalon, a tizedik pont a kölcsönös elismerést jelenti. Nagyon kevés gazdasági kérdésről volt szó. Erről Aleksandar Vučić államfő már tudott hírszerzői forrásokból. Arról, hogy a témák nem csak gazdaságiak lesznek, hanem pontosan arról a tízes pontról is, ami a kölcsönös elismerést jelenti.”

Koszovó
függetlenség
elismerés
Szerbia
Washington
Aleksandar Vučić
Siniša Mali

Most

08:18

Nyerjen lakást!

Mostanáig több mint 24,6 millió számla QR-kódját küldték be a szerbiai lakosok a Vedd el a számlát, és nyerj! elnevezésű állami nyereményjátékra.
20:30

Európa melegszik a leggyorsabban a kontinensek közül

Európa hőmérséklete a globális átlag nagyjából kétszeresével emelkedik – jelentette az AP hírügynökség az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az Európai Unió klímaváltozási szolgálata, a Copernicus legfrissebb jelentéseire hivatkozva.
19:54, Frissítve: 07:52

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya és Zenta község területén kezdte az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogató aláírások gyűjtését a Vajdasági Magyar Szövetség. A párt Topolyán ma elsőként adta át listáját, így az egyes sorszámmal indulnak.
18:48, Frissítve: 19:19

Táncolt a tavasz a Népkörben

A tánc világnapja alkalmából a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ idén is megszervezte a Táncoló tavasz elnevezésű rendezvényt. A regionális gyermek és ifjúsági néptánc találkozón közel 200 fiatal lépett színpadra.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.