Ugrás a tartalomra

Április 3-án lesznek a választások

2021.10.23
16:16
2021.10.23
16:58
Forrás
Szerbiai RTV
2022. április 3-án lesznek a köztársasági elnöki, a köztársasági parlamenti és a belgrádi önkormányzati választások - erősítették meg a köztársasági parlamentben is, ahol a pártok közti párbeszéd újabb fordulóját tartották.

Április 3-án lesznek a szerbiai államfő-, köztársasági parlamenti és belgrádi önkormányzati választások – erősítette meg Ivica Dačić, a szerb köztársasági képviselőház elnöke a mai pártközi megbeszélés után, amit ezúttal külföldi megfigyelők nélkül tartottak a kormányzó és az ellenzéki pártok vezetői. A választási feltételek javításáról szóló vita végén elvi megállapodás született, amelyről a végleges dokumentumot várhatóan a jövő héten írják alá a pártok képviselői.

Ivica Dačić az ülést követően elmondta, a találkozón elhangzott további javaslatok is bekerülnek ebbe a dokumentumba, amelyeket Aleksandar Vučić államfő is elfogadott. A megállapodás érinti a választási jogszabályokat, a választási folyamatot, továbbá foglalkozik az aláírásgyűjtő jegyzék leadásával, a választói névjegyzék és a szavazás folyamatának ellenőrzésével, továbbá kitér a médiával kapcsolatos kérdésekre és a kampányok finanszírozására is.

Ivica Dačić, a szerb köztársasági parlament elnöke: „Abból, amit hallhattam a megbeszélésen jelenlevő ellenzéki pártok mindegyikétől, és jelen voltak a Dveri Mozgalom, az Elég Volt Mozgalom, a Szerbiai Demokrata Párt, a Szerb Radikális Párt, az Egészséges Szerbia és azt hiszem, a Fogadalomtevők Szerb Pártja képviselői is, tehát mindannyian jelen voltak, és azt mondták, hogy elégedettek ezzel a dokumentummal, és hogy belekerültek bizonyos dolgok, amiket fontosnak tartottak, és hogy jövő héten itt nyilvánosan, tehát nincs semmi titok, nyilvánosan mindezt aláírjuk.”

A Dveri Mozgalom elnöke, Boško Obradović leszögezte, akkor írják alá a dokumentumot, ha látják majd annak végleges változatát.

A belgrádi választást február 15-én, míg az államfőválasztást március 3-án írják majd ki. Így teremtődnek meg a jogi feltételek, hogy április harmadikán az urnák elé járulhassanak a polgárok.

A pártok közti párbeszéd újabb fordulóján a szerb államfő, Aleksandar Vučić is részt vett. A megbeszélés fő témája a választási feltételek javítása volt. A dialógus ezúttal EU-s közvetítők nélkül zajlott. A mai munkamegbeszéléstől azt várják a felek, hogy egységes álláspontra jutnak a jövő évi választásokkal kapcsolatos feltételekről. Ivica Dačić, a köztársasági parlament elnöke újságíróknak elmondta, egy mindenki számára kedvező dokumentum aláírása a cél.

választások
Szerbia

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.