Ugrás a tartalomra

Az Egyesült Államok radart és rakétákat küld Szaúd-Arábiába

2019.09.26
23:30
Forrás
hvg.hu
Az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) közölte, hogy négy radarrendszert, Patriot légvédelmi rakétákat és 200 katonát küld Szaúd-Arábiába az ország védelmi képességei fokozása érdekében.

A minisztérium másfél héttel azután jelentette be az intézkedést, hogy az eddigi legnagyobb támadás érte Szaúd-Arábia olajlétesítményeit.

Az AP amerikai hírügynökség szerint Washington szükség esetén további Patriot rakétákat és THAAD rakétavédelmi rendszert is küldhet a térségbe.

Jonathan Hoffman, a Pentagon szóvivője közleményben tudatta: Marek Esper védelmi miniszter a Szaúd-Arábia elleni legutóbbi támadások nyomán, és a királyság kérésére döntött arról, hogy csapatokat és katonai felszerelést küldenek az olajmonarchiába.

Szeptember 14-én drón- és rakétatámadások érték a Saudi Aramco szaúd-arábiai állami olajvállalat két olajterminálját, köztük a világ legnagyobb olajfinomítóját, a támadásokért, amelyek felére csökkentették Szaúd-Arábia olajkitermelését, a jemeni húszi síita lázadók vállalták a felelősséget. Rijád és szövetségese, Washington azonban a felkelőket támogató Iránt tették felelőssé a támadásokért. Teherán a vádakat elutasította, korábban pedig többször leszögezte, hogy a húszikat pusztán politikailag támogatja, katonailag nem.

Amerikai Egyesült Államok
Szaúd-Arábia
rakéta
radar

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.