Ugrás a tartalomra
Fotó: KMKSZ

Az ukrán nyelvtörvény felszámolná a helyi nemzeti közösségek valamennyi nyelvi jogát

2019-04-29
11:44
2019-04-29
17:04
Forrás
Pannon RTV
Az ukrán nyelvtörvény felszámolná a helyi nemzeti közösségek valamennyi nyelvi jogát - nyilatkozta a Szabadkai Magyar Rádiónak Brenzovics László.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke elmondta: a jogszabály a magánbeszélgetéseket és a vallási szertartásokat kivéve gyakorlatilag mindenhol kötelezővé tenné az ukrán nyelv használatát. Kiemelte: a törvény pontos és végleges szövege nem került még a nyilvánosság elé. Brenzovics László aláhúzta: Volodimir Zelenszkij újonnan megválasztott ukrán elnök vélhetően indítványozni fogja, hogy a Legfelsőbb Bíróság vizsgálja felül a szabályozást. Az ukrán parlament egyébként nemrég fogadta el a nyelvtörvényként emlegetett, az ukrán mint államnyelv működésének biztosításáról szóló törvényjavaslatot.

Brenzovics László, elnök, Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség: „Tény az, hogy ez egy óriási visszalépés lehet a nyelvi jogok terén. Tulajdonképpen a magánéleten és az egyházi életen kívül, szabadon használni más nyelveket Ukrajnában nem lehet majd. A választásokon a választópolgárok egyértelműen ezen politika ellen voksoltak, hiszen Porosenko kétharmad - egyharmad arányban elvesztette a választásokat. Azoknak a parlamenti pártoknak, amelyek fő szervezői ennek a törvénynek, az ő támogatottságuk is rendkívül csekély.”

Ukrajna
Kárpátalja
Brenzovics László

Most

16:26

Tűz pusztít Bosznia-Hercegovinában

Trebinje környékén, a Boszniai Szerb Köztársaságban az éj folyamán a lángok a szél miatt több kilométerre kiterjedtek. Félő, hogy a lángok a közelben elhelyezkedő Zasad településig jutnak.
14:32

60 ezer méh egy álmennyezetben

Az ausztráliai Brisbane-ben egy házból az álmennyezet alól hatvanezer méhet kellett eltávolítani, és ötven kiló mézet szedtek ki méhészek - közölte az Euronews.

Népszerű

Megtámadták a TSC szurkolóit Temerinben

A TSC szurkolóinak egy kisebb csoportját eddig ismeretlen tettesek megtámadták Temerinben, amikor a vasárnap esti Vojvodina elleni mérkőzés után hazafelé tartottak.