Ugrás a tartalomra

Belgrád-Pristina-párbeszéd, húsz hónap után

2020.07.17
10:31
2020.07.17
16:45
Forrás
Pannon RTV
Uniós közvetítéssel Brüsszelben ültek tárgyalóasztalhoz a felek. A következő találkozó szintén a belga fővárosban lesz, várhatóan szeptemberben.

Húsz hónap kényszerszünet után tegnap folytatódott a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd Brüsszelben. A 3,5 órás egyeztetésen komoly kérdések kerültek a tárgyalóasztalra, mint például az eltűnt és lakhelyüket elhagyni kényszerült személyek, valamint gazdasági és vagyonjogi kérdések. A dialógus következő, technikai jellegű folytatása a bejelentések szerint szerdán lesz.

A Belgrád és Pristina közötti párbeszéd 2018 novemberében, a koszovói kormány által egyoldalúan a szerb termékekre kirótt 100 százalékos vámok bevezetésének következményeként állt le. Húsz hónapnyi kihagyás után az egyeztetések most folytatódtak. A megbeszélés utáni sajtótájékoztatóján Aleksandar Vučić szerb államfő elmondta, hogy súlyos témák kerültek a tárgyalóasztalra, mint például az eltűnt személyek felkutatása vagy az elüldözött lakosság hazatérésének kérdése. Felmerült a koszovói konfliktus idején készült szerb rendőrségi és katonai akták kiadása is, de Pristina nem hajlandó a Koszovói Felszabadítási Hadsereg archívumát átadni Szerbiának. Vučić hozzátette, hogy az általa szorgalmazott gazdasági együttműködést Pristina rosszul értelmezte, mert ő kereskedelmi kapcsolatokról tárgyalt, míg Avdullah Hoti koszovói kormányfő a háborús kártérítést szorgalmazta. Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Látható volt a párbeszéd során is, hogy mi tárgyalni jöttünk, hogy valóban tárgyalni jöttünk, hogy előrelépést akarunk elérni. Most az európaiak értékeljék, hogyan és miként vett ebben részt a másik fél. Azért, hogy politikai támogatást kapjak, nem fogok rosszat mondani, vagy valakit szidni, eszemben sincs.”

A mintegy 3,5 órás találkozó után Miroslav Lajčák, a Belgrád-Priština párbeszédéért felelős uniós különmegbízott úgy fogalmazott, hogy az eltűnt személyek sorsának feltárása megnyugvást hozhat a hozzátartozóknak, a gazdasági együttműködés kidolgozása pedig új munkahelyeket és jobb életfeltételeket biztosít mindkét népnek. „Örülök annak, hogy az álláspontok mai bemutatása után mindkét vezető egyetértett az intenzív munka folytatásában. Szakértői szinten már a következő héten itt folytatjuk Brüsszelben. Megegyezés született arról is, hogy a következő magas szintű tárgyalás Brüsszelben szeptember elején lesz.”

A szerb elnök a szeptemberben esedékes tárgyalásokkal kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy akkor kerülnek a tárgyalóasztalra az igazán vitás kérdések, mint a koszovói Szerb Községek Közösségének megalapítása, és a vagyonjogi kérdések.

Szerbia
Koszovó
Belgrád
Pristina
Brüsszel
Aleksandar Vučić
Miroslav Lajčak
párbeszéd

Most

10:41, Frissítve: 10:55

„Intenzív kampányra kell számítani”

Dr. Pásztor Bálint a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában a VMSZ államtitkárairól, a kampányról, valamint szabadkai és országos jelentőségű fejlesztésekről beszélt.
07:31, Frissítve: 07:36

Tankok törtek be Rafah területére

Néhány órája megindult Izrael szárazföldi hadművelete, helyszíni jelentések szerint legalább egy izraeli gépesített zászlóalj behatolt a Gázai övezet déli részébe.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.