Ugrás a tartalomra

Belgrádban tartott előadást Pintér Attila

2019.11.26
10:33
2019.11.26
16:22
Forrás
Pannon RTV
A magyar-szerb kapcsolatokról, a két ország partneri viszonyáról tartott előadást Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete hétfőn a Vajdasági Magyar Szövetség belgrádi szervezetének irodájában.

Pintér Attila belgrádi előadásán felhívta a figyelmet arra, hogy már második megbízatási idejét tölti szerbiai nagykövetként. Felelevenítette az utóbbi évek Szerbiát és Magyarországot érintő eseményeit, kiemelve, hogy a gazdasági mutatók évről évre jobbak, és a tavalyi esztendőben a kétoldalú kereskedelmi áruforgalom meghaladta a 2,5 milliárd eurót. Szólt arról is, hogy a politikai kapcsolatok történelmi csúcson vannak, a két ország kormánya pedig a jövő évben Budapesten hatodik alkalommal tart együttes ülést. „Én nem szeretem azt, amikor elhangzik egy-egy megbeszélés során, hogy történelmi maximumon vannak a kapcsolatok. Jóllehet az kétségtelen, hogy történelmi maximumon vannak, de ez a megjegyzés mindig azt sugallja egy picit, hogy már nem lehet továbblépni. Ezzel együtt én azt gondolom, hogy a kétoldalú kapcsolatok már olyan kiterjedtek a mindennapi élet valamennyi területére, hogy mindig van lehetőségünk arra, hogy előrelépjünk.”

Nebojša Marjanović, a Vajdasági Magyar Szövetség belgrádi városi szervezetének elnöke évtizedek óta dolgozik a magyar-szerb kapcsolatok építésén. A belgrádi VMSZ-iroda elnökeként mindent megtesz annak érdekében, hogy a helyi magyarság számára előadásokat és nyelvtanfolyamokat szervezzen, ezzel is segíti identitásuk megőrzését. „Elsősorban különböző események, barátkozások, lakossági fórumok szervezésével, amelyeken a hangsúlyt a közös kapcsolatokra, a barátságunkra, és mindazokra a dolgokra helyezzük, amelyek összekötnek bennünket. Amikor a belgrádi magyarokról van szó, abban szeretnénk segíteni, hogy megőrizzék a magyar nyelvtudásukat.”

Belgrádban a legutóbbi népszámlálási adatok szerint mintegy 1800 magyar él, becslések szerint azonban a magyarul beszélők száma – főleg az egyszerűsített honosítás bevezetése, és a szervezett nyelvtanfolyamok miatt – jelentősen nőtt az utóbbi években, és akár az 5-6 ezret is eléri.

Pintér Attila
szerb-magyar
előadás
Belgrád

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.