Ugrás a tartalomra

Brnabić képviselte Szerbiát az ENSZ BT ülésén

2023.10.24
15:13
2023.10.24
16:52
Forrás
Pannon RTV, Szerbiai RTV
Ülésezett az ENSZ Biztonsági Tanácsa. Napirendjén az a jelentés szerepelt, amely az elmúlt időszak koszovói eseményeit taglalta, különös tekintettel a Banjskában történt fegyveres összecsapásra, amelynek albán és szerb halálos áldozatai is voltak.

A Koszovóban élő szerbek és romák helyzetének megértésére a Koszovói vezetésben egy morzsányi szándék sincs - így összegezte az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülését követően Ana Brnabić az elhangzottakat. A szerb kormányfő szerint elfogadhatatlan ez a hozzáállás, ami az emberi áldozatokat figyelmen kívül hagyja. Harcolni kell az igazságért és meg kell mutatni, hogy milyen körülmények között kénytelenek élni a szerbek Koszovóban. Brnabić értetlenül áll a koszovói államfő Vjosa Osmani kijelentései előtt, amelyek véleménye szerint ellenőrizhetetlen szóbeszéden alapszanak a Banjskai eseményekkel kapcsolatban.

Ana Brnabić, miniszterelnök, Szerbia: „Csak Vjosa Osmani okolta Szerbiát. Senki más. Sem az Amerikai Egyesült Államok, sem Nagy-Britannia, azért mondom őket, mert köztudott, hogy ők a legnagyobb támogatói Koszovónak. Senki abban a tárgyalóteremben Vjosa Osmanin kívül nem okolta Belgrádot a történtekért. Ő újra általánosnak, vagy még talán annak sem nevezhető információkat közölt. Traccsszinten, olyan információkat közölt, amelyet az ember a kerítésre támaszkodva a szomszédjával közöl, hogy ki-mit hallott. Ezeket ő az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt tényként közölte. Teljesen alátámasztatlan, mert nem lehet alátámasztani, mivel nem igaz.”

Ana Brnabić az ENSZ főtitkárával is tárgyalt. Antonio Guterres a rövid találkozón elmondta, elkötelezett a béke iránt, főként ezekben a háború sújtotta időkben, utalva ezzel az orosz-ukrán és az izraeli-palesztin konfliktusra.

Aleksandar Vučić egy leskováci gyárátadón kommentálta a fejleményeket szűkszavúan.

Aleksandar Vučić , államfő, Szerbia: „Ez az a helyzet, amellyel szembe kell néznünk. Arra számítok, hogy az elkövetkező két-három napban újra Brüsszelbe megyünk Kurti és én. Az, hogy mi lesz a napirenden, azzal összhangban, amit a nagy ötökkel megbeszéltünk, még nem nyilatkozhatok egészében a felek megállapodása szerint. Ez után több információval rendelkezünk majd és látjuk majd mi történik. A feladatunk az, hogy megvédjük Szerbiát minden intézkedéstől, valamint a nemzeti és állami érdekek beomlasztásától. Hiszek abban, hogy ez sikeres lesz.”

Ana Brnabić az ENSZ BT előtt egyébként egy olyan tervet vázolt fel, amelynek középpontjában az ENSZ 1244-es határozata, a Brüsszeli megállapodás, a koszovói szerbek biztonsága és egy olyan tartós megoldás kidolgozása áll, ami egyszer majd elhozhatja a szerbek és a koszovóiak történelmi megbékélését.

Ana Brnabić
Szerbia
ENSZ Biztonsági Tanács

Most

20:30

Európa melegszik a leggyorsabban a kontinensek közül

Európa hőmérséklete a globális átlag nagyjából kétszeresével emelkedik – jelentette az AP hírügynökség az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az Európai Unió klímaváltozási szolgálata, a Copernicus legfrissebb jelentéseire hivatkozva.
19:54, Frissítve: 07:52

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya és Zenta község területén kezdte az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogató aláírások gyűjtését a Vajdasági Magyar Szövetség. A párt Topolyán ma elsőként adta át listáját, így az egyes sorszámmal indulnak.
18:48, Frissítve: 19:19

Táncolt a tavasz a Népkörben

A tánc világnapja alkalmából a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ idén is megszervezte a Táncoló tavasz elnevezésű rendezvényt. A regionális gyermek és ifjúsági néptánc találkozón közel 200 fiatal lépett színpadra.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.