Ugrás a tartalomra

Csak a rendkívüli helyzet végeztével lesznek választások Szerbiában

2020.04.26
17:12
2020.05.21
11:24
Forrás
Pannon RTV
Április 26-a van, vagyis világjárvány híján ma dönthettünk volna a háromszintű szerbiai választáson.

Helyi képviselő-testületek, továbbá a tartományi- és köztársasági parlamentek összetételéről szavazhattak volna az arra jogosult polgárok Szerbia-szerte, azonban a koronavírus-járvány miatt a voksolást elhalasztották. De vajon mikor járulhatnak az urnák elé a polgárok? A kérdésről számos találgatás látott már napvilágot.

A szerbiai háromszintű választással kapcsolatban jelenleg egy dolog bizonyos, mégpedig az, hogy nem tartották meg a szavazást április 26-án a koronavírus szerbiai terjedése miatt. Természetesen a szerb sajtóban napok óta röpködnek a lehetséges dátumok, hivatalos megerősítés nélkül.

Egy héttel ezelőtt még arról szóltak a hírek, hogy a szavazást szeptemberre halasztják, így lesz elegendő idő megbirkózni a járvánnyal. A belgrádi sajtó ugyanakkor a hétvégén meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta, hogy akár már július 5-e és 19-e között az urnákhoz szólíthatják a választópolgárokat.

A szavazás megtartásának mikéntje napról napra visszatérő kérdés a hivatalos koronavírus-sajtótájékoztatókon is. Zoran Gojković, tartományi egészségügyi titkár újságírói kérdésre válaszolva foglalkozott hosszabban szombaton a választások témakörével: „A szerb államfő és a szerb kormány álláspontja rendkívül világos. Addig, amíg az állam veszélyben van, senki nem foglalkozik a politikával. A demokráciát az ókori Athénban alapították, akkoriban a lakosok, amennyiben az állam veszélyben volt, leálltak a politizálással, a politikai összetűzésekkel, és az állam érdekeivel foglalkoztak, hogy megvédjék azt. Ezt a politikát követi a szerb elnök és kormány is. Tehát, ameddig ebben a helyzetben vagyunk, a politikáról nem folytatunk diskurzust.”

Egy dolog a szavazással összefüggésben egyébként biztosnak tűnik: csak abban az esetben lesz megtartva, ha a koronavírus terjedése miatti rendkívüli állapotot feloldják Szerbiában. Ezt megerősítette a szerbiai köztársasági parlament elnöke, Maja Gojković is: „Erről a rendkívüli állapotot követően a Köztársasági Választási Bizottság dönt majd, amely egyébként arról is határozott, hogy felfüggeszti a választási tevékenységet. Az alkotmányt és a szerbiai törvényeket betartva meg lesz határozva a dátuma a köztársasági, a tartományi és az önkormányzati választásnak is.”

Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök a Pink TV-nek nyilatkozott a választásokkal kapcsolatban. Akkor azt mondta, az alkotmánnyal és a törvényekkel összhangban döntenek majd a választások időpontjáról, akkor, amikor Szerbia megbirkózott a koronavírus-járvánnyal, bővebb információt a dátummal összefüggésben azonban nem közölt.

Szerbia
Dr. Zoran Gojković
Maja Gojković
Zoran Gojković
Aleksandar Vučić
Választások 2020

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.