Ugrás a tartalomra

Csantavéren is szavaznak ma

2020.07.01
07:25
2020.07.01
20:51
Forrás
Szerbiai RTV, Pannon RTV
234 szavazóhelyen ma újra választanak Szerbiában. Csantavéren, a Hunyadi János Általános Iskolában található 82-es számú szavazókörben is megismétlik a szavazást.

Csantavéren a polgárok már hét óra előtt elkezdtek gyülekezni a választóhely előtt. A tapasztalatok szerint alacsonyabb részvételre számítanak.

Kelemen Tibor, a szavazatszedő bizottság elnöke, Csantavér: „Rendben megnyílt reggel 7 órakor a szavazóhely. A névjegyzéken szereplő 1926 ember közül egyébként is 50 százalék alatti volt a múltkori részvétel. Most ennek körülbelül a felét várjuk, hogy ki fognak jönni szavazni a választópolgárok.”

Ahogy június 21-én, a választások most is a járványügyi intézkedések tiszteletben tartásával szervezték meg. A szavazatszedő bizottság tagjai és a választópolgárok számára is kötelező a maszk használata és más védőintézkedések foganatosítása is. Búrány Ferenc volt az első, aki leadta szavazatát.

„Úgy érzem, hogy először is állampolgári kötelességem, hogy a szavazásnak eleget tegyek. Szeretném, hogy a sikerünk meg tudna ismétlődni, mert a jövőre kell gondolni a szavazással, nem magunkra, nem is a gyerekeinkre, hanem inkább az unokáinkra. Szeretném, ha minden még jobb lenne ezután is.”

Szerbiában június 21-én tartottak köztársasági, tartományi és önkormányzati választásokat. A végleges eredményt még mindig nem hirdették ki, mivel a szavazást több helyen is megismétlik.

Ladóczki Gyula, tag, Köztársasági Választási Bizottság: „A 234 szavazóhelyen azért kellett megismételni a választást, mert a szavazóurnában több szavazólap volt, mint amennyien szavaztak. Ez volt az egyik ok, néhány helyen a jegyzőkönyv nem volt aláírva a szavazatszedő bizottsági elnök és a tagok részéről. Volt olyan eset is, hogy valaki megérkezett a szavazóhelyre, azonban már más szavazott helyette, illetve már alá volt írva az ő neve helyén egy másik aláírás és nem engedték emiatt szavazni, óvást nyújtott be és a választási bizottság ennek helyt adott.”

203 012 szerbiai állampolgárnak van ma még lehetősége leadni voksát.

Egyebek mellett Szabadkán, Csantavéren, Újvidéken, Topolyán, Nagybecskereken, Szécsányban, Inđijában, Šabacon, Valjevóban és Belgrád több városi községében is az urnák elé járulhatnak az arra jogosultak.

Összesen 204 027 szavazólapot nyomtattak, a kötelező fél százalék tartalékkal együtt.

Szerbiában június 21-én tartottak köztársasági, tartományi és önkormányzati választásokat.

A végleges eredményt még mindig nem hirdették ki, mivel a szavazást több helyen is ma megismétlik.

Ezeken a helyeken nem tudják véglegesíteni az eredményeket formai vagy adminisztrációs hibák miatt. Több mint 100 választóhelyen több szavazócédulát találtak az urnákban, mint ahányan szavaztak.

A választók 20 óráig adhatják le voksaikat.

Választások 2020
Szerbia
Szabadka
szavazás
ismételt
megismételt
végleges
eredmény

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.