Ugrás a tartalomra

Dr. Pásztor Bálint: A dolgoknak a józan ésszel, a jogi és a politikai logikával összhangban kell működniük

2024.03.12
13:56
2024.03.12
16:32
Forrás
Pannon RTV
Egy pártvezető hallgassa meg mindenkinek a véleményét, de azután határozottan döntse el, hogy merre tovább, és a döntéseiért vállalja a felelősséget – mondta a VMSZ elnöke a Szabadkai Magyar Rádió vendégeként.

Iszapbirkózáshoz hasonlította a Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Haladó Párt viszonyát egyes, magyar szempontból is fontos önkormányzatokban dr. Pásztor Bálint. A VMSZ elnöke a Szabadkai Magyar Rádió vendégeként arról is beszélt, hogy mikorra várja az önkormányzati és a helyi közösségi választásokat. Azt is elmondta, hogy a közeljövőben újabb gazdaságfejlesztési pályázatok lehetnek Vajdaságban, ám ezek kiírása elsősorban a magyar költségvetés alakulásától függ.

A vajdasági magyarok itthon képzelik el a jövőjüket, ami a magyar kormány gazdaságfejlesztési programjának is köszönhető - nyilatkozta dr. Pásztor Bálint a Szabadkai Magyar Rádió reggeli műsorában. A VMSZ elnöke Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel nemrég új pályázati lehetőségekről is egyeztetett, amelyek kiírása elsősorban Magyarország költségvetésének alakulásától függ. E pályázatok iránt legalább akkora igény lehet, mint a korábbi, tavaly novemberi pályázatok iránt.

Dr. Pásztor Bálint: „Nagyjából két és félszeres a túljelentkezés, hogyha átlagolom, és mind a három pályázatot itt figyelembe veszem. Ez azt jelenti, hogy a magyar közösség itthon szeretne boldogulni, házat vásárolni, mezőgazdasági termelőként eltartani a családját, vagy pedig cégben munkát adni másoknak. Ezen kívül pedig arról beszéltünk, hogy a közeljövőben új pályázati kiírások megjelentetését kellene bejelenteni, többek között a kezdő vállalkozók számára, hiszen ilyen típusú pályázat már nagyon régen volt utoljára.”

A VMSZ önálló és az önállóságára büszke párt – hangsúlyozta dr. Pásztor Bálint. Mi mindig önállóan mérettettük meg magunkat a választásokon, és ez így lesz a jövőben is – erősítette meg a pártvezető. A VMSZ és a Szerb Haladó Párt helyi, vagyis önkormányzati szintű viszonya kapcsán azt mondta, kitapintható, hogy van közöttük rivalizálás, vagyis nem mindenben értenek egyet, ami nem baj. Ez olyan, mint az iszapbirkózás – fogalmazott a VMSZ elnöke.

„Hogyha mi mindenben egyetértenénk, akkor vagy mi lennénk a Szerb Haladó Pártban, vagy ők lennének a VMSZ-ben. Valószínűleg mi lennénk a Szerb Haladó Pártban. Ez nem történhet meg, és nem is fog megtörténni. Ezért mondtam az előbb, hogy mi az önállóságunkra büszkék vagyunk, és ezt meg is fogjuk tartani.”

Egy pártvezetőnek határozottnak kell lennie. Hallgassa meg mindenkinek a véleményét, de azután határozottan döntse el, hogy merre tovább, és a döntéseiért vállalja a felelősséget – mondta a VMSZ elnöke. A VM4K-t érintő határozat kapcsán úgy fogalmazott, a dolgoknak a józan ésszel, a jogi és a politikai logikával összhangban kell működniük.

„Mindent, ami jó volt a VM4K tevékenységében, a Szekeres László Alapítvány formájában folytatjuk, ugyanis a Szekeres László Alapítvány egy 21 éve működő jogi személy, amely a Magyar Nemzeti Tanácsnak az alapítványa, a VM4K pedig egy belső szervezeti egysége volt a Szekeres László Alapítványnak, és azt gondolom, hogy a jövőben még erősebbek és egységesebbek leszünk, mint ahogy ez volt az elmúlt időszakban.”

A belgrádi választásokat várhatóan június 2-ra írják ki, a VMSZ elnöke pedig úgy véli, jó lenne, ha ugyanakkor tartanák az önkormányzati választásokat is, erről azonban a szerbiai parlament elnöke dönt. Annyi bizonyos, hogy dr. Pásztor Bálint mint a szabadkai Városi Képviselő-testület elnöke mindenképpen az önkormányzati voksolás napjára fogja kiírni Szabadkán a helyi közösségi választásokat.

Dr. Pásztor Bálint
VMSZ

Most

20:30

Európa melegszik a leggyorsabban a kontinensek közül

Európa hőmérséklete a globális átlag nagyjából kétszeresével emelkedik – jelentette az AP hírügynökség az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az Európai Unió klímaváltozási szolgálata, a Copernicus legfrissebb jelentéseire hivatkozva.
19:54

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya és Zenta község területén kezdte az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogató aláírások gyűjtését a Vajdasági Magyar Szövetség. A párt Topolyán ma elsőként adta át listáját, így az egyes sorszámmal indulnak.
18:48, Frissítve: 19:19

Táncolt a tavasz a Népkörben

A tánc világnapja alkalmából a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ idén is megszervezte a Táncoló tavasz elnevezésű rendezvényt. A regionális gyermek és ifjúsági néptánc találkozón közel 200 fiatal lépett színpadra.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.